Aten/Oslo. På Syntagma-plassen utenfor Parlamentet i Aten jubler advokaten Lydia Fotopoulou over at Hellas' og kreditorene har kommet til en enighet.
Hun er på vei til jobb og har akkurat fått nyheten om gjennombruddet i Brussel.
- Vi har klart å unngå økonomisk kollaps. Det er nesten ikke til å tro. Jeg har gåsehud. Nå blir det spennende å se om regjeringen, med Syriza i spissen, vil klare å gjennomføre kravene. De må legge bort visjonene de vant valget på og vise ekte lederskap, sier advokaten.
Fotopoulou forteller at hun har vært bekymret over at forhandlingene skulle ende med en «grexit».
- Konsekvensene hadde blitt katastrofale. Vi hadde ikke fått tilgang på kredittmarkedene og mange av de som allerede sliter ville fått det mye verre. I en så alvorlig finansiell situasjon er det farlig å drømme seg tilbake til drakmer, mener advokaten.
- BAKGRUNN: Her er eurolandenes krav til Hellas
”Blannede følelser”
Forsker Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning sier til DN at mange grekere er avventende til hva denne nyvunnede enigheten har å si for folk flest.
Greske banker er fortsatt stengt, og mange venter på lønninger de skulle ha fått utbetalt for lengst.
Under den tidsplanen som nå foreligger, vil Hellas' nasjonalforsamling først måtte godta forslaget, noe som så vil åpne for at de respektive nasjonalforsamlingene til de andre eurolandene kan vurdere om man skal godkjenne forslagene.
Michailidou mener folks oppslutning om den videre prosessen avhenger av om Hellas’ politikere klarer å vise ett felles ansikt.
- Jeg tror folket nå har blandede følelser om enigheten. Om det politiske Hellas virker samlet, tror jeg det vil hjelpe mye for folks støtte omkring reformene, sier Michailidou.
Forskeren tror følelsen av å være ydmyket vil vedvare hos grekere flest.
- Særlig blant yngre grekere i sosiale medier har følelsen av ydmykelse blitt angrepet. Denne følelsen bygger ikke akkurat pro-europeiske holdninger hos de fremtidige lederne, sier hun.
Forståelse for lav tillit
For en uke siden sa over seks av ti grekere nei til kreditorenes reformkrav i en folkeavstemning. Tilbake i Aten oppfordrer advokat Fotopoulou sine landsmenn til å se det store bildet.
- Selv om en avtale vil gjøre hverdagen vanskeligere for mange, er det viktigste at Hellas' økonomiske fremtid er sikret. Vi må tenke på hva som er best for fremtidige generasjoner.
- I tillegg til den økonomiske usikkerheten tror jeg en grexit ville fått alvorlige geopolitiske konsekvenser. Vi befinner oss i et geografisk vepsebol, i nærheten av Tyrkia, Syria og Albania, sier hun.
Hun legger ikke skjul på at avtalen innebære tøffe reformer og budsjettkutt.
- Jeg forstår at kreditorene har liten tillit til den greske regjeringen etter alt som har skjedd, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.