Aten/Oslo. Mens forhandlingene om den greske gjeldsavtalen er i sin aller siste fase, må hverdagen gå videre for vanlige grekere.
På strandklubben Grand Beach i Lagonisi utenfor Aten, forsøker Yiannis Priftakis å få en pause fra nyhetsbildet.
- Det har vært noen slitsomme uker med stor usikkerhet, sier Priftakis, som har tatt med seg familien på stranden denne helgen.
I bakgrunnen bygger barn sandslott, mens foreldrene sipper i seg gresk iskaffe. Badeviken skal være populær blant den greske middelklassen, men lørdag er det heller glissent mellom solstolene.
Ifølge Priftakis er det greske folket sterkt preget av dramaet som utspiller seg etter fem år med økonomisk krise.
- Vi har ikke noe annet valg enn å bøye oss for kravene. Det føles som om de står med en pistol mot tinningen vår og hyler: pengene eller livet. Å stå utenfor det europeiske fellesskapet er dessverre ikke noe alternativ, mener grekeren.
Tiden renner ut
Natt til lørdag brukte finansministerne i eurolandene nesten ni timer på å diskutere hvorvidt de skal åpne formelle forhandlinger med Hellas. Søndag formiddag er det innkalt til nok et hastemøte.
Samtidig er toppmøtet for hele EU om Hellas avlyst, melder NTB. EU-president Donald Tusk opplyser at forhandlingene fortsetter som planlagt blant stats- og regjeringssjefene i eurosonen.
Økonomer over hele verden følger spillet med argusøyne. Meldinger om at EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) er positive til reformforslaget, ga tidligere i helgen grunn til optimisme. Uenigheten på finansministermøtet var derfor overraskende stor, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.
- Men i det store og hele er det Tyskland som vil avgjøre dette, sier han til DN.
- Jeg tror fortsatt mest på at det blir en avtale. Det basert på at det er i de økonomiske og politiske interessene til begge partene, sier sjeføkonomen.
- Les mer: Gresk maraton får ekstra runde
- Pest eller kolera
Den siste uken har søndag vært omtalt som «endelig frist». Bryter forhandlingene sammen, går Hellas og EU en usikker fremtid i møte. 20. juli forfaller et lån på 3,5 milliarder euro til ECB. Uten eurotilførsel, kan veien til en «grexit» være kort.
Også porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand understreker at usikkerheten fremdeles er stor.
- Jeg tror det går mot løsning, men de greske myndighetene kan overraske igjen, sier han til DN søndag morgen.
Han mener en «grexit» vil være katastrofalt for Hellas - i alle fall i første omgang.
- Hvis landet forblir i eurosonen vil nok økonomien fortsette å slite, men med «grexit» ville økonomien kollapse. Hellas vil få det enda verre på kort sikt, men kanskje noe bedre på lang sikt. Det er uansett valget mellom det klassiske pest eller kolera, mener Chen.
Ifølge porteføljeforvalteren vil resten av Europa merke lite til at Hellas forsvinner ut av eurosonen.
- For eurosamarbeidet vil det likevel bli en stor ripe i lakken og kunne føre til at flere land vurderer det samme, påpeker han.
Frustrasjon i folket
På strandklubben Grand Beach legger ikke Priftakis skjul på at han er bitter på EU- kreditorene. Grekeren er særlig oppgitt over Tysklands forbundskansler Angela Merkel.
- Jeg er lei av å bli fremstilt som en lat person som ikke bidrar til felleskapet, sier han.
Selv om Priftakis er frustrert over den tøffe tonen til kreditorene, er han heller ikke imponert av greske myndigheter.
- Politikerne har gjort en dårlig jobb. Det gjelder ikke bare gjeldsforhsndlingene som sådan.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.