Et stort hinder ble forsert da de folkevalgte i Tyskland, det avgjørende landet i eurosonen, før helgen sa ja til avtalen som Hellas og de andre eurolandene inngikk tidligere i uken.

Det legger grunnlaget for at formelle forhandlinger om et nytt låneprogram kan starte. Mange er imidlertid tvilende til om dette kan snu den svært vanskelige situasjonen i Hellas.

– Avtalen er lagd for å slå feil. Slik situasjonen er nå, vil et nytt låneprogram aldri i livet lykkes, sier doktor Filippa Chatzistavrou ved det uavhengige forskningsinstituttet ELIAMEP i Aten til NTB.

Følg krisen i Hellas på DN.no

Mangler plan

Hun peker på at innstrammingene vil føre til at det greske brutto nasjonalproduktet (BNP) kommer til å falle ytterligere, og at hun tviler på at tiltakene som ligger i avtalen vil gjøre den greske gjelden mindre.

– Kutt i gjelden i kombinasjon med en ordentlig plan for investeringer og reformer for å få opp veksten, kunne fungert. Men det blir det trolig ikke noe av, mener hun.

Veien til et låneprogram er fortsatt lang. Innen onsdag må de greske politikerne vedta en ny pakke med reformer, denne gangen innenfor rettssystemet og arbeidsmarkedet. De folkevalgte må også vedta ytterligere privatisering og markedsreformer, deriblant å gjøre det enklere å holde butikker åpne på søndager.

– Ikke nyvalg

Avstemningen er ventet å skape ytterligere spenninger i det venstreradikale partiet Syriza, der over 30 parlamentarikere motsetter seg kuttene.

Tidligere denne uken varslet den greske innenriksministeren at det kan bli nyvalg til høsten, men det har Chatzistavrou liten tro på.

– Statsminister Alexis Tsipras sitter på et trumfkort, og det er at han har stor innflytelse på hvordan valglistene skal se ut. Dersom han blir tvunget til å skrive ut nyvalg, vil de som ikke har støttet ham, falle ut av gresk politikk, sier hun.

– Han vil gjøre det han kan for å unngå et nyvalg, som potensielt kan ta knekken på den radikale venstresiden i Europa, legger hun til.

Snuoperasjon fra IMF

Dersom de greske folkevalgte viser reformvilje, kommer de andre eurolandene til å godta et nytt låneprogram innenfor krisefondet ESM, mener Chatzistavrou.

Den greske gjelden kan imidlertid bli et stridsspørsmål. Det internasjonale pengefondet (IMF) har tatt til orde for at den greske gjeldsbyrden må lettes, men Tyskland har blankt avvist at dette er mulig så lenge Hellas fortsatt er i eurosonen.

– Tysklands finansminister sier EU-traktatene hindrer dette, men disse har man gått utenom tidligere, blant annet for å etablere ESM, sier den greske forskeren.

– Vi har de siste dagene sett et mer ærlig IMF, og vi vet at USA presser på for å gjøre gjeldsbyrden bærekraftig for å unngå en grexit. Men jeg kan ikke se at Tyskland er villige til å gi seg på dette, sier hun.

Det er ventet at forhandlingene om et nytt låneprogram kan ta flere uker.

Følg krisen i Hellas på DN.no

Les også:

Bjørn Kjos: - Mulighetene ligger der

Maner til maktkamp i Midtøsten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert: