– Det er fortsatt veldig vanskelig, men arbeidet fortsetter, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem.
Finansministrene i eurolandene satt sammen i nesten ni timer lørdag for å prøve å bli enige om hvorvidt de skal åpne formelle forhandlinger med Hellas om en ny gresk lånepakke.
Det er stor uenighet innad i gruppen, og mange er skeptiske til det greske forslaget om å bytte reformer mot i alt 53,5 milliarder låne-euro de neste tre årene.
Møtet ble avsluttet uten enighet, og finansministrene må samles igjen søndag formiddag. På ettermiddagen er det så toppledernes tur til å prøve å få til en enighet.
- Les også: Hellas kan skape finsk regjeringstrøbbel
Ingen kommentar
– Det er alltid håp, sier en evig optimistisk økonomikommissær Pierre Moscovici i EU, mens Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos marsjerte forbi pressekorpset uten kommentar.
Finland er blant landene som har satt på bremsene. Finansminister Alexander Stubb skal ha fått et svært stramt mandat av Riksdagen i Helsingfors og kan ifølge YLE i praksis ikke gå med på noen tredje lånepakke til den greske økonomien.
– Det er mindretallet som mener det greske forslaget er tilstrekkelig, mener Stubb om stemningen i eurogruppen.
- DN i Aten: Gresk finansbransje i ruiner (DN+)
Skeptisk
Også Tyskland er svært skeptisk. Reformforslaget Hellas har lagt fram, går ikke langt nok, er holdningen i Berlin.
Søndag kan grekerne bli avkrevd håndfaste reformer før de får et løfte om formelle forhandlinger om en lånepakke. Det vil si at den greske nasjonalforsamlingen kan bli bedt om å vedta de første tiltakene til uka. Kanskje allerede mandag.
Flere av landene vil angivelig også ha klarere løfter om markedsliberalisering og privatisering i tillegg til løftene om reformer i pensjoner og momsregime.
Tillit
Gjennomgangstonen fra ministrene er at det er opp til Hellas å gjenreise tilliten innad i gruppen.
Flere av eurolederne tviler på hvor forpliktet den venstreorienterte regjeringen i Aten er til å gjennomføre reformene den foreslår. Spesielt etter at den greske befolkningen sa et rungende nei til nesten de samme reformene i en folkeavstemning.
– Vi kan ikke stole på løfter, sa tyske Wolfgang Schäuble før lørdagens møte.
– Hvilke garantier kan vi få for at det blir omsatt til virkelighet? spurte den østerrikske finansministeren Hans Jörg Schelling.
Timeout
Ett av scenarioene Tyskland ser for seg for Hellas, er en midlertidig grexit, skriver avisen Frankfurter Allgemeine. Det vil si en pause på minst fem år så landet kan restrukturere gjelden.
Det skal være en løsning også finnene åpner for, men noen gresk uttreden av eurosamarbeidet sto visstnok ikke på planen i diskusjonene lørdag.
Banktrøbbel
Mens eurolandene fortsetter diskusjonene, holder det greske bankvesenet på å gå over ende. Kapitalkontrollen i landet må trolig opprettholdes i noen måneder til.
Og allerede 20. juli må en bunnskrapt gresk statskasse ut med 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken.
Dekkes ikke den regningen inn, spøker det for grekernes fremtid i eurosonen.
Følg Hellas-krisen på DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.