På overtid, og etter et 17 timer langt toppmøte mellom eurolandene, kom Hellas' og kreditorene mandag morgen til en enighet om å starte formelle forhandlinger om en ny, gresk lånepakke.
Tirsdag har økonomene og analytikere i norske meglerhus hatt et døgn på å fordøye nyheten. De understreker at den greske krisen på langt nær er over.
- Igjen er «grexit» unngått, men snublesteinene er mange, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en rapport fra meglerhuset tirsdag.
- DN i Aten: Varsler totalhavari (DN+)
- En husmannskontrakt
Markedene reagerte positivt og børser over hele verden steg på mandagens nyhet.
Den umiddelbare reaksjonen her hjemme var riktignok at krisen ikke er over før en endelig avtale er undertegnet.
Under den tidsplanen som nå foreligger, vil Hellas' nasjonalforsamling først måtte godta forslaget, noe som så vil åpne for at de respektive nasjonalforsamlingene til de andre eurolandene kan vurdere om man skal godkjenne forslagene.
- De fleste av snublesteinene ligger i Hellas. Om det greske parlamentet sier ja i morgen, hvilket vi venter, vil etter all sannsynlighet også de øvrige nasjonale parlamentene si ja, mener Dørum.
- Spørsmål om gjeldskutt
Ifølge sjeføkonomen har de kritiske punktene i forhandlingene ikke vært de tekniske detaljene i programmet, men et spørsmål om tillit.
- Hvordan kan kreditorene sikre seg at Hellas denne gangen mener alvor, og faktisk implementerer de forslagene man enes om?
- Svaret ligger i det som best kan beskrives som en husmannskontrakt. Før Hellas får en eneste euro, må landet levere, i form av konkrete lovvedtak, skriver sjeføkonomen.
Han tror eurolandene er fult klar over at de bærer en stor risiko.
- Vi må regne med at ved enhver fremtidig utbetaling vil det være usikkerhet om Hellas har levert nok til å få penger, og derfor om veien videre. Og spørsmålet om betydelige gjeldskutt vil måtte reises om ikke lenge.
- BAKGRUNN: Her er eurolandenes krav til Hellas
Møter motstand
Flere tror at eurolandenes krav betyr at Hellas vil få det enda verre fremover.
- Dette er i beste fall bare delvis riktig. Den største delen av budsjettkuttene er allerede unnagjort, mener imidlertid Dørum.
- Reformer vil selvfølgelig ramme folk som ikke har betalt skatt, folk som har fått jobb på basis av bekjentskaper, fergeselskaper som har nytt godt av monopoler, leger som har fått penger for behandling under bordet, men det vil også, i hvert fall etter hvert, gavne folk flest som vil få bedre og billigere tjenester og høyere velferd, skriver sjeføkonomen.
Den greske statsministeren Alexis Tsipras møter, «ikke uventet», motstand på hjemmebane, påpeker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en rapport fra meglerhuset tirsdag.
Han tror det kan gå mot regjeringsendringer i Hellas.
- Endringer i regjeringen kan være i kortene da en del av Syriza og «Independent Greeks» har signalisert at de ikke kan støtte avtalen, skriver analytikeren.
Fortsatt «grexit»-fare
I mellomtiden kommer det flere advarsler om at faren for en «grexit» ikke er over.
Sjeføkonom Jonathan Loynes i Capital Economics skriver i en oppdatering at avtalen egentlig bare utsetter det uunngåelige - at Hellas forlater eurosonen.
Meglerhuset Citi tror på sin side at avtalen mellom Hellas og EU kan føre til at Syriza-regjeringen kan kollapse, skriver TDN Finans.
- Hvis regjeringen ikke er i stand til å få reformpakken gjennom parlamentet, vil det innebære at dialogen avsluttes og regjeringen kollapser», skriver meglerhuset i en oppdatering, ifølge TDN Finans.
Samtidig peker norske markedsaktører på at en løsning i Hellas isolert sett, og rent økonomisk, har liten betydning her hjemme.
Følg Hellas-krisen på DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.