Turistbransjen er et lyspunkt i en ellers urolig og uforutsigbar situasjon for Hellas. Mer enn en femdel av landets inntekter kommer fra turister, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mot et bakteppe av nyheter om stengte banker, brutte gjeldsforhandlinger og misligholdelse av tirsdagens milliard-avdrag, rykket greske myndigheter ut med en presisering mandag som tok sikte på å demme opp for en eventuell bølge av avbestillinger.

Fra Aten gikk meldingen ut via landets ambassader: Den daglige øvre grensen for uttak fra minibanker på 60 euro gjelder ikke for utenlandske kredittkort og bankkort.

Med andre ord: Turister får ta ut så mye kontanter de ønsker fra minibankene i Hellas. Forutsatt at det er penger i automatene, vel å merke.

Kontant-råd

Det forbeholdet er det smart å ta, ifølge både det norske Utenriksdepartementet og de største norske bankene.

Et generelt råd til nordmenn på reisefot til Hellas om å ta med ekstra kontanter, førte mandag til at minibankene på Sola flyplass utenfor Stavanger gikk tomme, mens det på Gardermoen var et jevnt sig uten at det ble noen lokal eurokrise av det.

– Nordmenn som skal på ferie til Hellas, gjør lurt i å være forberedt på en situasjon der minibankene kan gå tomme, sa utenriksminister Børge Brende (H).

Krise? Hvilken?

Norske turoperatører mener at advarslene er overdrevet. «Krisemaksimering» lød overskriften på en melding som Lilleput reiser la ut på sin nettside. Budskapet lød «alt forløper som normalt».

– Det er en vanskelig situasjon, men først og fremst for grekerne. Dette påvirker ikke turistene så mye, sier nestleder i Lilleput Reiser, Manolis Pantelellis, til NTB.

– Vi får høre at mange nordmenn sier de ønsker å støtte den greske økonomien ved å være turist i landet. Det ser vi som svært positivt, uttalte kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

– På øyene er det foreløpig ikke tegn verken til krise eller depresjon, sa PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Mens den greske ambassaden i Oslo viste til landets turistdepartement som kunne melde at folk bare kan «fortsette å nyte sin ferie uten problemer i det hele tatt».

Betaler ikke

Samtidig fortsetter dragkampen mellom Aten og Brussel. Avdraget på 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF) som forfaller tirsdag, kommer ikke til å bli betalt.

Det store flertallet av analytikerne hadde ikke forventet at avdraget på drøyt 13 milliarder kroner ville bli innfridd. For det første er statskassen bunnskrapt, for det andre har Den europeiske sentralbanken ESB skrudd igjen kranen etter at forhandlingene med EU og IMF om forlengelse av låneprogrammet brøt sammen i helgen.

I stedet rykker den varslede folkeavstemningen om krisepakkens forutsetninger en dag nærmere. Sier grekerne nei søndag, vil det av de fleste tolkes som et nytt skritt bort fra euro som valuta i Hellas.

Men enn så lenge er det altså ingen krise for turistene i landet – ifølge turoperatører og turistmyndigheter.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Advarer om mer børsfall
 

Tsipras går heller av enn å gjennomføre kutt  

ESB-styremedlem åpner for «grexit»