Sevan Marine greide tilslutt å få på plass emisjonen i Sevan Drilling onsdag ettermiddag.

Selskapet har slitt tungt med å få investorene med på laget, og har måttet senke prisen til tross for at selskapet tidligere hadde meldt at emisjonen var fulltegnet.

Emisjonen endte på åtte kroner per aksje, som er i nederste del av intervallet på 8-10 kroner som ble annonsert tirsdag. Aksjene ble i utgangspunktet forsøkt plassert til 21 kroner per aksje.

Emisjonen kommer til å gi nær to milliarder kroner i ny egenkapital til Sevan Drilling.

- Ingen kunne ha forutsett at dette var et vanskelig case å selge. Nå viser det at markedet har vært litt vanskelig, og at det har tatt litt lenger tid, sa toppsjef Jan Erik Tveteraas i Sevan Marine til DN.no onsdag.

Samtidig dropper Sevan Marine annenhåndssalget, ifølge børsmeldingen.

- Vi kan vel konstatere at Sevan Marine er blitt årelatet – de har solgt sine to viktigste eiendeler på halvparten av opprinnelig indikert pris, men sitter igjen med like dårlig balanse som før dette stuntet ble lansert i og med at det ikke ble et annenhåndssalg, sier Carnegie-analytiker Frederik Lunde til DN.no.

- Aksjonærene i Sevan Marine sitter igjen med svarte-per: minoriteten av forventet EBITDA, men majoriteten av rentekostnadene da alle de dyre obligasjonene, samt den juridiske tvisten med ONGC, blir liggende igjen i Sevan Marine, legger han til.

Må på Axess
Dermed går det nå endelig mot en separat børsnotering av boreenhetene i Sevan Marine, slik selskapet også har prøvd på før. Allerede i 2009 forsøkte Tveteraas å gjøre en emisjon og børsnotering, men endte isteden opp med å hente inn penger til Sevan Marine.

Slik kursen endte opp må imidlertid Sevan Marine belage seg på å noteres på mini-børsen Oslo Axess, fordi kursen i emisjonen kom inn under ti kroner. Selskapet kan imidlertid vurdere å gjøre en aksjespleis for å komme seg på Oslo Børs.

Sevan Drilling skriver i børsmeldingen at selskapet har som intensjon å søke om notering på Oslo Børs når kriteriene for en notering der er på plass.

Tveteraas skal bli toppsjef i nye Sevan Drilling, mens Carl Liungh tar over toppsjefjobben i Sevan Marine.

- Vi er veldig glade for å ha sikret finansieringen av aktivitetene i Sevan Drilling og en egen notering av aksjene. Vi ser frem til å utvikle og utvide den eksisiterende virksomheten, sier han i børsmeldingen.

Tøft for Sevan Marine
Sevan Marine har for tiden store utfordringer, og handles nå rundt sitt laveste nivå noensinne. Hovedutfordringen for selskapet er finansieringssituajsonen, der selskapet blant annet sliter med et lån på 700 millioner kroner som de betaler krisehøye 14 prosent i renter på.

- Blir ikke Sevan Marine nå sittende fast i en vanskelig situasjon, med færre verdier og dyr finansiering?

- Det at man skiller ut drilling gjør at man får et rent og fokusert FPSO-selskap. Man kan utvikle kontraktsporteføljen for FPSO, og gjør man dette skillet nå vil man styrke begge delene. Dette gir en fantastisk mulighet for Sevan Marine, sier Tveteraas.

Han er ikke veldig bekymret for finansieringssituasjonen i selskapet.

- Vi vil selvfølgelig fortsette refinansieringen av selskapet for å styrke balansen ved å gå over en bankfinansiering istedenfor obligasjonsfinansiering. Da vil kapitalkostnaden komme ned, sier toppsjefen.

Han er ikke sikker på når en ny løsning kommer på plass.

- Det vil kunne skje etterhvert. Når det gjelder timining får man se; det vil avhenge av flere forhold, blant annet av kontraktsutviklingen, sier han.

Les også: - Noen investorer falt ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.