Renten på gresk statsgjeld stiger til et nytt rekordnivå tirsdag. Frykten for at et gresk mislighold skal smitte til andre land fører samtidig til renteoppgang i både Italia, Protugal og Spania, og bred nedgang for finansaksjer over hele Europa.

Markedet frykter en negativ gjeldsspiral der nasjoner og banker skal gå med i dragsuget etter en gresk gjeldskollaps. Ifølge Pål Ringholm, som er analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities, er det risikoen for en slik negativ spiral som gjør at rentene stiger og finansaksjer faller. Han tror statsgjeldskrisen nå er i ferd med å gå inn i sin siste fase.

- Bevegelsene begynner å bli så kraftige nå og det begynner å bli vanskelig å isolere ting. Skal du putte ting under teppet er det ikke plass lenger, sier Ringholm til DN.no.

- Vi får håpe at slutthistorien blir en kontrollert nedskrivning av statsgjeld, der tap må tas, sier Ringholm.

- Har ikke fungert
Renten på toårige lån til Hellas, som strengt tatt gikk langt over bærekraftige nivåer allerede våren 2010, stiger i dag til rekordhøye 86,8 prosent. Bare i løpet av de siste to dagene har renten steget med drøyt 30 prosentpoeng.

- Jeg sier det igjen. Landet er insolvent, og det har de jammen vært lenge. Her sitter Europa med en solvenskrise som har vart veldig lenge. Og de har prøvd å løse den med mer gjeld - ved å skyve ting under teppet og håpe at ingen ser det. Og det har ikke fungert, sier Ringholm.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel uttalte tirsdag at Europa bruker alle tilgjengelige ressurser for å unngå en gresk gjeldskollaps. Til tross for forsikringene fortsetter den kriserammede nasjonens renter å stige.

Selv om rekordrenten ikke får noen umiddelbar konsekvens for den greske gjeldskrisen, siden landet lever på nødhjelp fra gode naboer i EU og Det internasjonale pengefondet IMF, gjenspeiler de siste dagenes renteoppgang at markedet nå mener det er mer enn 95 prosent sannsynlighet for at landet ikke kommer til å overholde sine gjeldsforpliktelser.

Den greske statsministeren George Papandreou skal onsdag ha en telefonkonferanse med Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy for å diskutere utviklingen i Hellas.

Eksponert mot Italia
Ringholm mener det er viktig å skille mellom første- og andrerundeeffekter av en eventuell gresk gjeldskollaps. Dersom Hellas misligholder gjelden, vil det i utgangspunktet bare føre til konkurser i greske banker, ifølge kredittanalytikeren Andre banker i Europa overlever, fordi eksponeringen mot Hellas er beskjeden.

- Men det stopper ikke der. Og vi har noen gode kilder på det. Hva gjør det amerikanske pengemarkedet? Jo, nå går døren igjen for å funde franske banker. Fundingpresset øker, ikke fordi markedet er redd for den greske eksponeringen, men andrehåndseffekten. Og elefanten Italia, sier Ringholm.

Den italienske tiåringen, som er blitt et slags barometer for statsgjeldsfrykten i Europa, stiger nye 0,12 prosentpoeng i dag til 5,64 prosent. Dermed er den italienske renten igjen i ferd med å nærme seg nivåer som ikke vil være bærekraftige for landet. Det har gått spesielt hardt ut over franske finansaksjer de siste dagene.

- Franske banker har mye eksponering mot Italia. Det er der eksponeringen sitter, sier Ringholm.

Les også:

Fransk storbank i harnisk over lånenekt-påstander

Anonym bankdirektør hevder fransk storbank ikke får låne i USA

- De kan regne like bra som andre, om ikke bedre

Piffen ut av kronen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.