Torsdag holdt sentralbanksjef Øystein Olsen styringsrenten uendret på 1,50 prosent, noe han har gjort i snart to år.
Valutastrateg Josh O'Byrne i storbanken Citi mener at nyheten lå i at Norges Banks hovedstyre ikke hadde vurdert rentekutt overhodet. Det styrker oppfatningen om at sentralbanken vil heve renten, om litt senere, mener eksperten.
- Blant de mest undervurderte
Norges Banks uttalelser svekket imidlertid kronen ytterligere mot både dollar og euro. Citi-strategen anser fallet som en kjøpsmulighet.
- Vi har en modell som på lang sikt plasserer kronen blant de mest undervurderte valutaene, sier O'Byrne.
Det støre spørsmålet er om svekkelsen i oljeprisene vil vedvare.
Citi-strategen tror ikke det, og viser til at prisene er i ferd med å stabilisere seg. Samtidig ble mye priset inn da man nedjusterte oljeinvesteringene i juni, påpeker han.
- Det kommer uansett trolig til å bli et av de høyeste investeringsårene noensinne, som i bunn og grunn gir grønt lys for markedet til å kjøpe norske kroner i det energiprisene har stabilisert seg, sier valutastrategen.
Han tror vi vil få vite mer med de nye anslagene for oljeinvesteringene som danner bakteppet for neste rentemøte i desember. Sentralbanken trenger nemlig mer tid og flere analyser for å si noe konkret om oljeprisfallets innvirkninger, påpeker O'Byrne.
Renteøkning først om to år
Citi venter imidlertid at sentralbanken vil holde renten uendret de to neste årene.
- Renten er sannsynligvis på hold til midten av 2016, da vi vil se den første renteøkningen, sier strategen.
- Hva om oljeprisfallet viser seg å være varig?
- Om vi virkelig ser oljeprisen ned mot 70 dollar, kan vi komme til å revurdere synet, sier O'Byrne.
Citi-strategen tror det er rom for at norske kroner vil styrke seg på kort sikt.
Skyr rentemøter
Samtidig bidrar rentemøtene til økt usikkerhet, der svingningene rundt rundt sentralbanksjefen tale på rentemøtene har økt betydelig siden ifjor sommer, mener han.
- Markedene går for langt i å prise nedsiderisiko før møtene, og selger norske kroner og kjøper lange rentepapirer fordi de vet at likviditeten ikke vil være så god, sier Citi-strategen.
Han påpeker at bevegelsene i kronen historisk har vært større nedover har enn opp.
- Denne risikoen betyr at investorene unngår den rundt større risikobegivenheter og gir slipp på noe av avkastningen for moderat prising, sier valutastrategen.
O'Byrne legger til at den stramme likviditeten har blitt forverret av at investorene tar de samme veddemålene, og anser norske kroner som sterk, med god avkastning på en økonomi med vinden i ryggen.
- Økt usikkerhet
Seniorstrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets mener markedet hadde ventet at sentralbanksjef Øystein Olsen ville si mer enn han gjorde på torsdagens rentemøte, og kanskje gi uttrykk for enda større usikkerhet gitt oljeprisfallet.
- Budskapet var tydelig på at man trenger mer informasjon om hvilke konsekvenser dette vil ha for produksjonen og sysselsettingen, og ikke minst forløpet og varigheten på endring oljepris, der det er størrelsen som selvsagt er usikker, sier Knudsen til DN.
Samtidig som at kronekursen fremover vil være uløselig knyttet til renteutviklingen, vil den også være knyttet til en litt høyere risikopremie nettopp på grunn av denne usikkerheten, påpeker strategen.
- Den usikkerheten vil vi ha. Vi er på et nytt nivå, og det bør også reflekteres i kronekursen som det gjør i dag, sier Knudsen.
Dyrere dollar og euro
Norske kroner har fortsatt å svekke seg mot dollar og euro over helgen. Mandag kveld kostet en dollar 6,6 kroner, mens én euro ble omsatt for 8,39 kroner.
Svekkelsen mot dollar har vært den sterkeste, der kronen er ned omlag ni prosent mot dollar sålangt i år, og 0,8 prosent mot euro.
Et fat nordsjøolje Brent var omsatt for 85,70 kroner mandag kveld. Sålangt i år er oljeprisen ned omlag 23 prosent, hvorav nær 21 prosent de siste tre månedene.
Nordsjøoljeprisen var omsatt til 115,7 kroner per fat på sitt høyeste tidligere i år.
Les også:
Oljeprisen tok Norges Bank på sengen
Norges Bank holder renten uendret
- Norges Bank kommer til å kutte renten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.