DNB Markets justerer valutaprognosene meglerhuset la frem i januar.
Meglerhuset tror en euro vil koste ti øre mer om tre måneder enn de tidligere anslo.
- Vi ser at det skal noe til før oljeprisen kommer opp på de nivåene vi har som anslag. Vi har et anslag på 50 dollar i andre kvartal. Vi holder på det, men utgangspunktet er noe lavere enn hva vi hadde sett for oss i januar, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN.
(Se anslagene lenger ned i artikkelen)
Mener oljepris trumfer rentekutt
På lengre sikt mener Østnor, som tidligere, at kronen vil styrkes mot euroen.
- For det første på grunn av en høyere oljepris. Men også fordi vi ser for oss en euro som vil være under press i all den tid ECB er ventet å lette pengepolitikken ytterligere, sier han.
DNB Markets holder en knapp på at Norges Bank kommer til å kutte styringsrenten ytterligere ved neste rentemøte i mars. Østnor peker på at et rentekutt isolert sett er negativt for kronen, men viser til at kronen fortsatt er veldig svak og at han ser for seg en høyere oljepris fremover.
- Dette kommer til å trumfe rentekutt fra Norges Bank og svakere nøkkeltall, understreker valutastrategen.
Dette er DNB Markets' kroneprognoser fremover:
Følg utviklingen i valutakursene med DN Investor
- Altfor usikkert
Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets står ved sin prognose på at en euro vil koste 9,50 kroner
om tre måneder.- Før vi endrer på kronekursanslag, må vi se en mer trend som formes i oljeprisen. Enten at den faller mer eller begynner å stige, sier han til DN.
- Foreløpig er det altfor usikkert, understreker Knudsen.
Han viser til at starten på året har vært preget av uro.
- Jeg regner med at det fortsatt vil være stor usikkerhet og ikke minst volatilitet som preger oljeprisen. Det innebærer at også kronen vil være mer volatil, sier Knudsen. (Saken fortsetter under).
Volatilitet er et begrep som brukes om usikkerhet og svingninger i en kurs. Knudsen peker på at dette ofte blir trukket frem som kun negativt.
- Det er ikke alltid tilfelle. Det gir jo også muligheter for de som ønsker å benytte seg av en høy eller lav kurs, sier han.
For tidlig
Av faktorer som påvirker kronen på hjemlig front, mener Knudsen det fortsatt er en nedsiderisiko på hva Norges Bank kommer til å gjøre fremover.
- Det er for tidlig å se for seg at kronen vil styrkes, med et sånt bakteppe, sier han.
Han viser til at markedet for kroner er preget av små posisjoner.
- Man er rask med å gå inn og ut. Man sitter med den risikoen at hvis man bommer veldig på oljeprisen, så går det dårlig, sier Knudsen.
Handelsbanken Capital Markets guider at en euro koster 9,50 kroner i andre, tredje og fjerde kvartal i 2016.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Les mer om valuta: Meglerhus: Neste år må du betale over 11 kroner for en dollar