For rundt et år siden kunne nordmenn med ferieplaner i utlandet glede seg over en rekordsterk krone.

Man kunne få én dollar for rundt fem kroner, mens euroen sto under åtte kroner.

Kronesvekkelsen kom for alvor i høst sammen med finanskrisen. Dollaren toppet seg mot kronen i oktober, da den sto over syv kroner, mens euroen toppet seg på over ti kroner i romjulen.

På nyåret har imidlertid kronen styrket seg igjen, men vi er fortsatt langt unna fjoråret. Onsdag må man ut med rundt 6,43 kroner for en dollar, og 8,8 kroner for en euro.

Kronen har svekket seg litt denne uken, etter styrkingen forrige uke da det så ut til at risikoapetitten hadde kommet litt tilbake i markedene. Mandag snudde det igjen, med børsfall og kroneflukt inn i større valutaer som dollar og euro.

- I forrige uke så man tegn til at risikoapetitten økte og kronen styrket seg. Igår så vi det motsatte, og kronen har svekket seg igjen, valutaanalytiker Maren Romstad til DN.no.

- Økningen i risikoapetitt som man har sett den seneste tiden er noe vi venter at kommer til å avta igjen, legger hun til.

Kronen mest utsatt
Apetittøkningen kom samtidig som den formidable oppgangen på verdens børser verden over forrige uke.

- Vi finner ingen eksakt sammenheng mellom dag- til dagendringer på børsen og dag- til dagendringer i kronen, men det er selvfølgelig en sammenheng. Når man ser på målet for volatilitet i børsindeksen er det et tegn på risikoapetitt, og den har i perioder hatt en sammenheng til kronen. Men vi har sett tidligere, som før jul, at utlendingenes nettokjøp i kronen hadde størst effekt på kronekursen, sier hun.

- Kronen er en av de valutaene som er mest utsatt i forhold til risiko. Den har et lite volum og det er et lite marked som man blir utsatt for store svingninger i, legger hun til.

Svak gjennom sommeren
Det gjelder også får våre naboer i Sverige, som også har merket svekkelsen. Når usikkerheten er høy ønsker investorer å kvitte seg med mindre valutaer, noe som har preget kronemarkedene. Nå ser vi derimot at volatiliteten har avtatt kraftig.

Romstad spår nå at kronen kommer til å holde seg svak gjennom sommeren, før den begynner å styrke seg igjen til høsten. Dermed ser det dårlig ut for dem som satser på nok en gunstig kronesommer.

- Vi tror at risikoapetitten skal tilbake på sikt, som er positivt for kronen. Samtidig skal oljeprisen også noe opp. Men vi tror at resesjonen kommer til å vare lenger enn mange andre, og mer enn markedet priser inn. Vi tror at risikoaversjonen vil tilta og at det vil ta litt tid før vi ser at kronen styrker seg. Det kan være ganske kjedelig på tre til seks måneders sikt, sier hun.

Påvirker den svake kronen dine ferieplaner? Diskutér her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.