Markedsfokuset er i all hovedsak fortsatt rettet mot den japanske katastrofen, men i Norge ventes likevel oppmerksomheten å samle seg rundt Norges Banks nye pengepolitiske rapport klokken 14:00.
Tirsdag var markedene preget av tiltagende uro for atomkraftsituasjonen i Japan og det kraftige fallet i landets aksjemarked.
Bernanke roet markedet
Stemningen lettet imidlertid noe da Federal Reserves retorikk i rentebegrunnelsen var mer haukaktig, med andre ord at de tror mer på at renten skal opp, enn på flere år.
De lange amerikanske statsrentene kom opp igjen i ettermiddagshandelen i USA tirsdag, og pilene peker også opp i rentemarkedet i Europa onsdag.
Euro endte lite endret mot dollar tirsdag etter å ha falt før den kom opp igjen. Onsdag er euro/dollar-kursen lite endret.
Kan bevege kronen
Kronen er lite endret i morgentimene etter å ha kommet litt ned tirsdag, men den nye pengepolitiske rapporten fra Norges Bank kan gi bevegelser i både krone- og rentemarkedet når den publiseres klokken 14:00, ifølge TDN Finans.
Norges Bank ventes ikke å endre foliorenten under dagens rentemøte, men rentebanen antas å komme opp fra og med 2012, ifølge majoriteten av de 14 økonomene TDN Finans har snakket med.
Utviklingen i det økonomiske bildet er noe blandet. Kort oppsummert må sentralbanken veie lavere inflasjon, sterkere krone og høyere risikopåslag i pengemarkedsrenten enn antatt opp mot sterk norsk realøkonomi og høyere utenlandske renteforventninger.
Boligprisene kan bli joker
Handelsbanken Capital Markets tror utviklingen i boligprisene vil bli en joker.
"Norges Bank har gjentatte ganger uttrykt at risikoen for bobler tilsier at rentene ikke bør holdes lave for lenge. Imidlertid er uttrykket "for lenge” aldri blitt konkretisert. Men vi regner med at dette temaet nå gis en del oppmerksomhet i Norges Bank og at det derfor kanskje kan gi et visst utslag denne gangen", heter det i meglerhusets morgenrapport onsdag.
Les også: - Boligprisene blir en joker
Det norske boligmarkedet er en av fem nedgraderinger som blir gjort i DnB Nors nye makroscore. I tillegg har meglerhuset tatt ned både den norske og kinesiske forbrukskomponenten, samt britisk forbrukertillit og kinesisk arbeidsmarked. Det er imidlertid gjort hele seks oppjusteringer, hvorav samtlige gjelder næringslivssiden.
Bedriftstilliten i eurosonen, Storbritannia og Sverige er oppjustert, samt produksjonssituasjonen i Japan, ordresituasjonen i USA og eksportsituasjonen i Norge.
Av de syv økonomiene som inngår i oversikten er Sverige nå den sterkeste, mens Japan er svakest.
Les også: Arne Fredly raser mot Finanstilsynet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.