Den underliggende prisveksten i september kom inn langt svakere enn ventet, viser de månedlige inflasjonstallene Statistisk sentralbyrå la frem torsdag.
Den underliggende prisveksten, målt ved kjerneinflasjonen, var på 1,7 prosent i september.
På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 2,3 prosent, ifølge TDN Finans.
Dermed faller kronen kraftig mot alle de store valutane. Svakere inflasjon betyr isolert sett at behovet for å heve renten minker. Euroen er nå på det dyreste nivået på nesten tre år.
- Kronen faller med rundt syv øre mot euro bare minutter etter at inflasjonstallene ble offentliggjort. En euro koster i skrivende stund 8,18 kroner etter å ha blitt handlet til i overkant av 8,10 kroner før tallene ble kjent.
- Mot dollar faller kronen fra rundt 5 øre fra i overkant av seks kroner til 6,05 kroner
- Mot pundet faller kronen rundt ni øre til 9,65 kroner kroner for et pund
- 100 svenske kroner koster nå 93 norske, mens 100 svenske kostet 92,30 før publiseringen av inflasjonstallene
Viktig mål
Inflasjonsutviklingen er helt sentralt for aktørene i rente- og valutamarkedene. Sentralbanken har som oppgave å sikre en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten. KPI-JAE, omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på denne underliggende prisveksten. Dette er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser.
I august viste den månedlige prisstatistikken fra Statistisk sentralbyrå at den underliggende prisveksten i Norge, målt ved kjerneinflasjonen, var på 2,5 prosent, altså helt på målet som Norges Bank har for rentesettingen. Målet ble nådd flere år før sentralbanken selv ventet.
LES OGSÅ:
<b>Kronen i helspenn før viktig tall</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.