Onsdag er det sentralbankene som er i fokus.
Riksbanken i Sverige holdt som ventet både rente og rentebane uendret onsdag, og det samme vil Norges Bank og Federal Reserve gjøre, tror økonomene.
Les også: Sjeldent spennende rentemøte
Det ventes imidlertid mye oppmerksomhet rundt det sentralbankene sier om utviklingen videre og hvorvidt Fed vil si noe om exitstrategien.
Riksbanken holdt som ventet styringsrentene uendret på 0,25 prosent onsdag, og gjentok at de ser første renteheving høsten 2010. Av pressemeldingen fremgår det imidlertid at det er uenighet blant medlemmene om veien videre.
Les også: Svensk "nullrente" til neste høst
Visesentralbanksjef Lars Nyberg og hovedstyremedlem Barbro Wikman-Parak ga uttrykk for at de ønsker tidligere renteoppgang. Begrunnelsen er at de økonomiske utsiktene nå vurderes som noe lysere enn tidligere. Lars Svensson reserverte seg, som flere ganger tidligere, mot dagens rentebeslutning. Han ønsker nullrente.
Riksbanken la også frem nye makroprognoser, som viste en nedrevidering av inflasjonsestimatene og noe høyere BNP-forventninger. Den svenske kronen gikk svakere etter publiseringen og de nærmeste FRAene trakk ned.
"Markedsreaksjonene reflekterer at markedet priset inn en viss sannsynlighet for nye rentesignaler fra Riksbanken. Vi tror Riksbanken vil heve reporenten tidligere enn for eksempel ESB, basert på et relativt sett mer positivt makrosyn. Det betyr renteheving fra Riksbanken på en kvarting i hver av tredje og fjerde kvartal neste år", skriver DNB Nor Markets i en kommentar.
Stor usikkerhet
Norges Bank ventes å holde styringsrenten uendret på 1,50 prosent, men usikkerheten er nesten så stor som den kan bli. Økonomene anslår nær 50 prosent sannsynlighet for at det kommer en ny renteheving i dag, likevel holder et klart flertall en knapp på at sentralbanken venter til neste møte.
Dagens Næringslivs rentepanel mener renten må opp: Ber Gjedrem få fart på seg - en stund
I rentebanen i gjeldende pengepolitisk rapport signaliseres det en renteheving enten på dagens møte eller i februar hvis utviklingen i norsk økonomi er i tråd med sentralbankens forventninger. Det har den samlet sett gjort hittil. Men enkelte komponenter, spesielt de knyttet til husholdningene, har vært bedre enn ventet og andre, som oljeinvesteringstellingen og regionalt nettverk, har vært litt på nedsiden.
Økonomene tror Norges Bank derfor vil la hensynet til industrisektoren, og spesielt den kriserammede oljeleverandørnæringen, gå foran risikoen ved overstimulans av forbrukerne. Derfor antar de at renten blir holdt uendret nå og høynet til 1,75 prosent i februar i stedet.
Til tross for usikkerheten venter Nordea Markets lite markedsbevegelse hvis flertallet får rett.
"Vår oppfatning deles av de fleste av markedsaktørene. Det kan også se ut til at utenlandske banker har bygget ned sine kroneposisjoner en del den seneste tiden, slik at det store panikksalget på en eventuell skuffelse virker lite trolig", heter det i bankens morgenrapport.
Federal Reserve er ikke ventet å gi nye signaler om pengepolitikken, men uttalelsen vil likevel bli fulgt med argusøyne på jakt etter signaler om FOMCs tanker rundt exitstrategien.
Setningen om at det eksepsjonelt lave rentenivået må opprettholdes i en forlenget periode ventes å bli gjentatt.
"Risikoen for endringer i denne retorikken har blitt litt større etter siste ukes sterke arbeidsmarkedsrapport, men Bernanke har på den annen side holdt en tale etter arbeidsmarkedsrapporten, hvor han gjentok disse signalene", heter det i morgenrapporten fra Nordea Markets.
Skulle det komme endringer i retorikken vil markedsbevegelsene sannsynligvis bli betydelige.
I ettermiddag publiseres også de amerikanske inflasjonstallene for november. Produsentprisene ble offentliggjort i går, og viste langt høyere vekst enn ventet.
Kronen kommer opp onsdag morgen og er seks øre sterkere over døgnet mot euro. Samtidig handles oljeprisen høyere og hovedindeksen på Oslo Børs er i skrivende stund svak opp. Euro/dollar-kursen har beveget seg sidelengs rundt 1,4550 I løpet natten og i morgentimene.
De lange europeiske statsrentene er lite endret, mens de kortere rentene trekker noe ned. Tremåneders Nibor handles til 2,02 prosent, opp ett basispunkt fra forrige fiksing. De tre nærmeste FRA-kontraktene er ned rundt ett rentepunkt onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.