- Det er ganske utrolig at folk som jobber i en bransje der tilbud fremsettes skriftlig og daglig aksepteres muntlig, mener man ikke er bundet av det fordi kjøpsavtalen ikke er underskrevet, sier Anders Langtind til DN.no.
Onsdag klubbes rettssaken mellom partene igang i Sandvika. Hele fem dager har Asker og Bærum tingrett satt av til å behandle kravene fra Magnum Eiendomsmegling, Anders Langtind og de syv andre meglerne som likevel ikke fikk jobb i Fokus Krogsveen da oppkjøpet havarerte.
Kjernen i saken er hvorvidt den Fokus Bank-eide eiendomsmeglerkjeden Krogsveen er forpliktet av sitt oppkjøpstilbud etter at de tre Magnum-partnerne aksepterte det per epost i juli 2011. Anders Langtind, Erik Eiklid og Petter Birkrem mener det og valgte å gå til retten sammen med de ansatte på kontoret.
Les også: Langtind saksøker Krogsveen
Dårligere merkevare
Magnum Eiendomsmegling krever 6,7 millioner kroner av Krogsveen. Opprinnelig krevde partnerne opptil 10 millioner kroner i erstatning. Etter at konsultenselskapet Kjestrup & Wiggen (KWC) har beregnet tapet for Langtind, Eiklid og Birkrem er kravet krympet noe. 3,1 millioner av kravet er merverdien Krogsveen i følge KWC var villig til å betale utover det meglerforretningen var verdt på selvstendig basis. Videre har konsultentselskapet estimert at Magnum taper 3,6 millioner kroner på å være en Eie-butikk fremfor en del av Privatmegler-kjeden. En avtale som ifølge Langtind ikke ble fornyet kun fordi man hadde avtalt å selge butikken til Krogsveen.
- Vi hadde over 50 prosent markedsandel i området Nordberg, Tåsen og Berg. Det får du ikke automatisk med deg når du skifter navnet over dørene, sier Langtind.
I tillegg krever hver av de åtte ansatte som skulle følge med på kjøpet erstatning for tap, fastsatt etter rettens skjønn. Ifølge arbeidskontraktene de hadde fått tilsendt skulle de blant annet få en sign-on-fee på 50.000 kroner hver. Da Krogsveen overraskende trakk seg rundt tre og en halv måned etter at Magnum-partnerne aksepterte budet, skapte det stor usikkerhet for de ansatte om hvorvidt de hadde en jobb å gå til når kjedeavtalen med Privatmegleren gikk ut ved nyttår.
Flere forsvant ut
- Det var det tøffeste av alt og ga en god del søvnløse netter, sier Anders Langtind. Han følte ansvar for de ansatte, hvorav mange var folk i etableringsfasen med boliggjeld og andre forpliktelser.
- Usikkerheten ble veldig stor, og vi mistet blant annet vår fantastisk dyktige oppgjørsmedarbeider. Alle var up-for-grabs, sier meglerpartneren som sier han har full forståelse for at to sluttet før man fikk på plass en ny kjedetilknytning - denne gangen til Eie eiendomsmegling.
Krogsveen har kategorisk avvist alle utspill fra Magnum og de ansatte om å inngå et forlik. I sitt sluttinnlegg skriver Krogsveens advokat Hans Rugset at hans klienter krever seg frifunnet fordi det ikke var inngått bindende avtale mellom partene.
- Forbehold
"Tilbudet fra Krogsveen datert 30. juni 2011 ble fremsatt med flere forbehold. Også selgerne tok forbehold om sin tilbakemelding på tilbudet. De fleste forbeholdene ble ikke løftet av noen av partene i tiden frem til bruddet i forhandlingene", skriver han.
Om retten ikke er enig i dette, vil advokaten til Krogsveen prosederer på at kjøper likevel hadde rett til å gå fra avtalen. Krogsveen mener det forelå bristende forutsetninger. Ifølge advokat Rugset skal selger blant annet ha holdt tilbake opplysninger om rapporter fra Finanstilsynet og opplysninger om stevninger mot Magnum. Dette skal ha resultert i at Krogsveen ikke lenger hadde tillit til Magnum.
Samme argument brukes også for å gi belegg for at en eventuell avtale er ugyldig.
"Begrunnelsen er at Magnum har tilbakeholdt vesentlig informasjon av avgjørende betydning for avtaleinngåelsen, og dermed har opptrådt uredelig og illojalt", står det i Rugsets siste brev til retten. Rugset ønsker ikke å kommentere søksmålet overfor DN.no.
- Men jeg kan si at Krogsveen ser frem til å få frem sin versjon av saken i retten neste uke, skriver advokaten i en epost.
Anders Langtind ser også frem til saken kommer opp.
Gleder seg til retten
- Det skal bli noen interessante dager i retten. Det har vært mange parter involvert, blant annet mange i ledelsen i Krogsveen, sier Langtind som lurer på hva de vil forklare under ed.
Mer enn ni måneder etter at partene røk uklar mener Langtind at han fortsatt ikke vet hvorfor Krogsveen trakk seg.
- Vi fikk en veldig enkel avvisning, sier han om møtet 25. oktober i fjor der han og de to andre eierne ble informert om at Krogsveen hadde snudd 180 grader.
- Det er absolutt den tøffeste høsten jeg har vært gjennom i mitt liv. Krogsveen har feid alt dette av banen fordi vi eier selskapet fortsatt. Men vi mener vi har mistet muligheten til å realisere, sier Langtind som fastholder at Krogsveen hadde fått informasjon om pågående tvister på forhånd og at det likevel ikke var relevant for saken.
- Krogsveen ønsket ikke å kjøpe selskapet av oss. De ville bare ha innmaten. Dermed ville vi fortsatt blitt sittende igjen med ansvaret for de uavklarte sakene, sier Langtind blant annet med henvisning til det gigantiske søksmålet Estatia Resort har anlagt mot Magnum.
Les også: Krever 337 mill. for dårlig meglerjobb
- Står det om troverdigheten?
- Det er klart det er blitt en troverdighetsgreie. De fremstiller oss som om vi er rene kjeltringer som har prøvd å lure Krogsveen opp i stry.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.