Muharrem Kose var juridisk rådgiver for generalstaben i det tyrkiske forsvaret og ble tidlig utpekt som en av lederne bak det mislykkede kuppforsøket natt til lørdag.
Pågripelsen av Kose skjedde tirsdag, parallelt med at flere tusen er arrestert eller avskjediget i en varslet «utrenskning» av statsapparatet, militæret og akademia. I tillegg krever Tyrkia at USA utleverer den religiøse lederen Fethullah Gülen, som lever i selvpålagt eksil der. Også Gülen beskyldes for å stå bak kuppforsøket som ble slått ned.
Dokumenter
USA har mottatt dokumenter om Gülen fra tyrkiske myndigheter, men det er uklart om det har kommet en formell begjæring om utlevering.
– Jeg kan ikke bekrefte at det har kommet en slik formell forespørsel, men jeg kan bekrefte at tyrkiske tjenestemenn har sendt over elektroniske dokumenter som vi nå går gjennom, sier talsmann Josh Earnest i Det hvite hus.
– USA støtter ikke individer som konspirerer for å styrte demokratisk valgte regjeringer, sier Earnest, men legger også til at personer som bor i USA, har krav på rettssikkerhet og at formelle prosedyrer følges.
Nekter å returnere
Gülen ønsker overhodet ikke å returnere til hjemlandet og har bedt USA avvise en eventuell begjæring om utlevering.
– Jeg ber USA avvise ethvert forsøk på å misbruke en utleveringsprosess til å oppnå politisk hevn, sier 75-åringen i en uttalelse. Han sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil gjøre hva som helst for å konsolidere makten og forfølge kritikere. Gülen nekter for å ha noe med kuppforsøket å gjøre og sier det er «latterlig, uansvarlig og falskt» å hevde at han var involvert.
Obama ringte
I en telefonsamtale tirsdag lovet USAs president Barack Obama å bistå sin tyrkiske kollega Erdogan med etterforskningen etter kuppet.
– Obama fordømte kuppet på det sterkeste og ba om at etterforskningen og det rettslige etterspillet etter kuppforsøket gjennomføres slik at rettssikkerheten og folks tillit til de demokratiske institusjonene ivaretas, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.
Obama hyllet samtidig det tyrkiske folkets vilje til å stå opp for demokratiet og mot «det voldelige inngrepet». Uttalelsen som ble sendt ut etter telefonsamtalen, sier ikke noe om hvorvidt Obama og Erdogan diskuterte Gülen da de snakket sammen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.