Det internasjonale energibyrået IEA slapp i forrige uke sin årlige rapport på utsiktene for olje -og gassmarkedet de nærmeste fem årene.
Der gjør byrået en kraftig nedjustering i sitt syn på veksten i verdens oljeetterspørsel. Prognosen kuttes med 0,5 millioner fat dagen, til en vekst på 1,1 millioner fat dagen frem mot 2017.
Og på en presentasjon for Olje - og energidepartementet fredag var byrået klar på at prognosen kan komme til å måtte kuttes nok en gang.
- Det er ingen dramatisk endring i veksttakten, men samlet blir sluttresultatet i 2017 betydelig lavere enn vi trodde for et år siden, sier IEAs oljesjef Antoine Halff.
Han understreker at det betyr en langt mer dempet vekst enn han tidligere hadde sett for seg.
I alt kommer oljeetterspørselen til å stige med 1,2 prosent per år frem til 2017. Det i seg selv er ikke en svak vekst, men er altså svakere enn IEA har trodd tidligere.
- Store deler av den nedjusterte veksten er basert på utviklingen i verdensøkonomien de siste par årene. Veksten i 2012 har vært mye svakere enn vi ventet for et år siden, sier Halff til DN.no.
Les også: IEA kutter oljeetterspørselsestimatet
- Har risikoen økt?
- Det er større usikkerhet og svakere utvikling. Det er gjeldsproblemer, spesielt i Europa, og det er også bekymring for hvor mye veksten i Kina vil avta. Våre forventninger til Kina er senket betydelig, og innenfor våre globale vekstutsikter har vi blitt mer negative til Europa, sier Halff.
- Hva er din største bekymring for etterspørselssiden?
- Det er reflekterert i bekymringene rundt verdensøkonomien. Samtidig er vi oppmerksomme på at vi kan undervurdere etterspørselsveksten, at vi kanskje er for pessimistiske. I land som Kina er det for eksempel ikke like stor grad av transparens. En liten feil her kan gi svært store feil i det samlede etterspørselsnivået, sier Halff.
Mer komfortable nivåer
IEA er mindre bekymret for tilbudssiden, og peker blant annet på den overraskende hurtige utviklingen innen skiferolje i USA. Samtidig venter byrået at OPECs reservekapasitet kommer til å returnere til mer komfortable nivåer enn i de siste årene.
Den største risikoen er geopolitisk usikkerhet, ifølge IEA-oljesjefen
- Den største usikkerhet er den politiske situasjonen i Midt-østen. Vi er bekymret for Syria, som tross i at ikke er en stor produsent, er en viktig strategisk aktør i regionen. Vi følger situasjonen der tett, og det samme gjelder diskusjonene omkring Irans atomprogram. I våre estimater forutsetter vi «business as usual», men vi vet at det ikke er en realistisk antakelse, det er bare en arbeidshypotese. Det er klart en risikofaktor som kan bevege seg begge veier.
IEA anslår at produksjonen i Nordsjøen vil falle med rundt 0,33 millioner fat til 1,7 millioner fat per dag i perioden 2011-2017.
Les også:
Lund forbereder Statoil på oljeprisras
- Det trodde jeg var utenkelig
Her er supermiksen som ga ny gullalder for norsk olje
- Ingen tro på at det skal dukke opp eksepsjonelt gode tall
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.