Reiselivsbransjen ruster seg til et tøffere tider. Næringslivet vil kutte betydelig i reiseaktiviteten og heller satse på billigere kommunikasjonsløsninger for å spare penger, tror aktørene.

Globale undersøkelser anslo i 2007 at reiselysten i bedrifter verden over ville øke med fem prosent per år frem til 2015. Men allerede den gang kvesset bedriftene sparekniven og lette etter måter å kutte kostnadene på.

Les:
Spår hopp i forretningsreiser

Dette skal erstatte reisene

- Det blir verre i år, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i HSH Reise til DN.no.

 

Forberedt på nedtur
Forretningsreiseåret 2008 begynte knallsterkt:

HSH Reise, som er bransjesorganisasjonen for reiselivsbedrifter, presenterte tall på en pressekonferanse sist uke som viste at forretningsreiser økte med hele åtte prosent frem til oktober. Men etter utflating og deretter reduksjon i de siste månedene, endte 2008 med en vekst på cirka tre prosent.

- Tendensen var klar ifjor høst. Næringslivet begynte å kutte i reisebudsjettene og mange reisebyråer har derfor tatt grep og allerede innført ansettelsesstopp eller nedbemannet fordi man fryktet fortsatt nedgang i 2009. Og nedgangen vil nok vare en stund, sier Forsdahl.


DNtv: Dette skal erstatte reisene.

Han regner med at reiselivet generelt vil være "back on track" i 2010, men er mer pessimistisk på vegne av forretningsreiser:

- Forretningsreisemarkedet er sensyklisk, og vil nok ligge noe etter i rehabiliteringsprosessen. Først ved årsskiftet 2010/2011 kan vi vente at man er tilbake på 2008-nivå, sier Rolf Forsdahl.

Stor usikkerhet
Hvor stor nedgangen vil bli, er han usikker på.

- Det er vanskelig å spå, men nedgangen blir i alle fall synlig. Vi kommer til å se en avventende og forsiktig holdning fra næringslivet fremover, det blir fokus på billigere og kortere forretningsreiser og utstrakt bruk av videokonferanser, tror Forsdahl.



Kutter ikke luksus
Tror på Norge i 2009
Slik får du råd til jobb-sabbat
Megatrendene i 2009

2009 blir et usikkert år for norsk næringsliv. Likevel planlegger bare 1,5 prosent av norske virksomheter å ta i bruk utstyr for videokonferanse - selv om det er millioner å spare på reiseutgifter. Det viser nye tall fra IKT-Norge.

Nesten alle som bruker videokonferanse for å erstatte jobbreiser har positive erf#229er. Derfor er prosjektleder Benedicte Fasmer Waaler i Grønn IT for IKT-Norge overrasket over den labre interessen:

 

- 56 prosent av alle innenlands flyreiser i Norge er forretningsreiser, ifølge tall fra Transportøkonomisk Institutt. Dersom ti prosent av disse erstattes av videokonferanse eller andre virtueller møteformer, tilsvarer det 56.000 tonn reduserte CO2-utslipp årlig. Ti prosent færre forretningsreiser gir også mer enn 600 millioner spart på reiseutgifter i norsk næringsliv hvert år, beregnet ut fra en billettpris på 900 kroner per tur, sier hun.

Hun peker på at TrygVesta, som har installert videokonferanseutstyr fra Tandberg på 30 steder i Norden, sparte 25 millioner kroner i 2007 på å bruke dette.

Tallene viser at det er nordlendingene som er flinkest i å bruke virtuelle møter og videokonferanse for å redusere jobbreiser.

Billig-fokus
Også administrerende direktør Per Arne Villadsen i Berg-Hansen Reisebureau ser for seg en nedgang i forretningsreiser i år.

- En del reising vil bli kuttet ut og erstattet av telefonmøter og konferanser. Hvis man ut og reise, vil det bli større fokus på å reise billigere og mer effektivt. Der er det store penger å spare, sier Villadsen til DN.no.

 

Han tror også bedriftene kommer til å spare inn på kurs, konferanse og teambygging i tiden som kommer.

- Når vil dette snu?

- Usikkerheten er stor. Kanskje vil det snu i slutten av året, kanskje neste år. Behovet for reising blir ikke borte - det er sikkert. Men det kan hende at det stabiliserer seg på et noe lavere nivå, sier Per Arne Villadsen i Berg-Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.