Oljedirektoratet har gjennomført en ny analyse av de uoppdagede ressursene på norsk sokkel.
Oljedirektoratet beregner hvor store uvinnbare petroleumsressurser det er mulig å finne i et område dersom det letes i hele området og på alle prospektene.
Volumet på estimerte, uoppdagede ressurser på norsk kontinentalsokkel er redusert fra 3,3 til 2,6 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Det forrige estimatet er fra 2006.
- Skuffende boreresultater i flere av de viktige letemodellene i dypvannsområdene i Norskehavet er en viktig årsak til reduksjonen av ressursestimatet. Videre viste Oljedirektoratets kartlegging utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja lavere prospektivitet enn tidligere antatt, skriver Oljedirektoratet i en melding.
Uoppdagede ressurser faller også rett og slett fordi endel ressurser er funnet siden sist. Funn på til sammen 400 Sm3 som er gjort de siste fire årene, går til fradrag fra de uoppdagede ressursene.
Kraftig kutt i gassvolum
I Nordsjøen er forventningen til uoppdaget væske er redusert fra 675 til 565 millioner Sm3 o.e, mens forventet gassvolum er redusert fra 500 til 280 milliarder Sm3 o.e.
I Norskehavet er forventet uoppdaget væske redusert fra 370 til 325 millioner Sm3 o.e., mens forventede gassvolum er redusert fra 825 til 455 milliarder Sm3 o.e.
I Barentshavet er estimatet holdt tilnærmet uendret siden ressursrapporten i 2009.
Større sokkel
Til tross for fallet i de uoppdagede ressursene, er det muligheter for at estimatene igjen kan vokse neste gang Oljedirektoratet gjør en analyse av de uoppdagede ressursene. Oljedirektør Bente Nyland opplyste nemlig på presentasjonen torsdag om at ressursene rundt Jan Mayen og grenseområdene mot Russland ikke er med i årets estimat. Når den nye grenseavtalen derimot blir ratifisert, vil også disse områdene inngå i direktoratets estimater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.