Norske arbeidstakere er villige til å ofre noe for å unngå oppsigelser på arbeidsplassen sin, viser en undersøkelse Visendi har gjort for DN.no.

Bare 7,5 prosent sier at de vil gå med på lønnskutt, men fortsette med normal arbeidstid. 28,7 prosent ville sagt ja til redusert arbeidstid, og 21,6 prosent er villige til begge deler.

Legger man tallene sammen betyr dette at hele 57,8 prosent - nesten seks av ti - ville vært villige til å gå ned i lønn, jobbe mindre eller gjøre begge deler for å hindre bemanningskutt.

27,6 prosent svarer "nei" på spørsmålet.

Hva kunne du ha gitt avkall på for å beholde jobben? Diskutér saken nedenfor.

- Ikke oppsiktsvekkende
Fellesforbundets leder Arve Bakke synes ikke funnene er oppsiktsvekkende:

- Vi vet at jobben betyr svært mye for folk, og at det derfor er bedre å få en reduksjon av arbeid og lønn enn å gå over på trygd når det ikke er snakk om varige endringer, sier han til DN.no.

  Han peker på at medlemmene deres er veldig opptatt av å bevare arbeidsplassene sine. Derfor vil mange bidra hvis det kan styrke bedriftene.

- Det kan være mulig å redde en bedrift gjennom lønnsreduksjon, hvis det er snakk om en kortvarig krise. En bedrift som generelt ikke klarer å betale norske lønninger har neppe livets rett, sier Arve Bakke.




- En vinn-vinn-situasjon, sier adm.dir. Ove Gjelsvik.


Les hele saken: Gikk ned i lønn - unngikk permittering



- Ikke gå med på kun lønnskutt
Fellesforbundet gir ikke noe generelt råd til medlemmene om å godta en lønns- og/eller arbeidstidsreduksjon.

- Det vi sier er at de ikke under noen omstendigheter må gå under tariffavtalens minstebestemmelser om lønn. Og er det snakk om reduksjon, mener vi at det må være reduksjon av både arbeid og lønn - ikke lønn alene, understreker Bakke.

Én av tre arbeidstakere er villige til å gå med på lønnskutt for å redde jobben, viste en undersøkelse utført for Aftenposten i februar i år.

Les mer her:
Går med på lønnskutt

Finanskrisen og økende arbeidsledighet skaper stor usikkerhet ute på arbeidsplassene.

Det innebærer at ansatte i trygge, godt betalte jobber er lite interessert i å flytte på seg akkurat nå.

Les:
Tviholder på jobbene sine

- Kan hindre oppsigelser
Også administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet mener at mange arbeidsplasser helt opplagt kan reddes hvis de ansatte går ned i lønn for en tidsbegrenset periode.

- Personalkostnader er en stor utgift, spesielt i mindre bedrifter. Alternativet til å gå ned i lønn kan være permitteringer eller oppsigelser. Men det overrasker meg at så mange som seks av ti er villige til lønnskutt og/eller kortere arbeidstid, sier Bolstad.

  Heller ikke Bedriftsforbundet gir noen konkrete råd, men:

- Det er viktig at ledelsen i bedriften går i dialog med de ansatte og blir enige om tiltak som iverksettes. I krisetider kan det imidlertid være helt nødvendig å iverksette ulike tiltak for å sikre at virksomheten overlever, sier Tom Bolstad.

Mer fritid også et gode
At bare 7,5 prosent er villige til å akseptere lavere lønn og jobbe like mye som før, er han ikke overrasket over.

- Nei, det skjønner jeg at mange vegrer seg for. Går man derimot med på redusert arbeidstid og kutter lønnen, kan dette være en vinn-vinn-situasjon: Den ansatte får mer fritid, som er en verdi i seg selv, og bedriften sparer penger, bemerker Bolstad.

Les også: Nekter å ta sluttpakke

Hva kunne du ha gitt avkall på for å beholde jobben? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.