Oljeselskapet Statoil legger fredag frem kvartalsresultater for fjerde kvartal 2013 og avholder samtidig kapitalmarkedsdag for investorer og analytikere i London, som tradisjonen har blitt.

company:stl

Opprettholder produksjonsvekst
Av presentasjonsmaterialet fremgår det at selskapet ser en årlig produksjonsvekst på omkring tre prosent i 2013-2016, fra 1,85 millioner fat per dag i 2013, som tidligere guidet.

Det understrekes at basisåret 2013 er justert med 90.000 fat per dag for helårsinnvirkning av selskapets transaksjoner med OMV, Wintershall, BP/SOCAR, og en reevaluering av Ormen Lange.

Nedjusterer investeringene
Samtidig tar selskapet ned driftsinvesteringene til 20 milliarder dollar per år i perioden 2014-2016, fra tidligere estimerte 21,7 milliarder årlig. Det tilsvarer en årlig reduksjon i investeringene på 10,5 milliarder kroner, og over 31,5 milliarder norske kroner i den kommende treårsperioden.

- Strategien vår for verdiskapning og vekst ligger fast, men vi gjør noen viktige endringer. Strengere prioritering mellom prosjekter og et omfattende effektiviseringsprogram vil forbedre vår kontantstrøm og lønnsomhet. Vår sterke balanse muliggjør prioritering av utbytte til aksjonærene og tilbakekjøp av aksjer, sier Lund i dagen pressemelding.

- Ti år med sløvhet
På forhånd ventet flere ekspert at Statoil-ledelsen ville annonsere store kostnadskutt på dagens kapitalmarkedsdag.

- Det har vært ti år med sløvhet. Oljeselskapene har ikke brydd seg om kostnadene. De har masse å gå på. Det er som offentlig sektor i Hellas, sa analytiker John A. Schj. Olaisen i ABG Sundal Collier til DN.no forleden.

Av Statoils årlige driftsinvesteringer på 20 milliarder dollar i 2014-2016 ventes rundt 45 prosent investert på norsk sokkel.

Rundt 60 prosent av investeringene er i væskeproduksjon og rundt 80 prosent skal investeres i OECD-området. Rundt 30 prosent av de ventede investeringene er ennå ikke sanksjonert, ifølge TDN Finans.

Store besparelser
Statoil venter de årlige besparelsene å være på 1,3 milliarder dollar fra 2016.

Disse skal komme fra større effektivitet i boreoperasjoner både på land og offshore, samtidig utvikling og justering av prosjektporteføljen.

Oljeselskapet skal også bedre effektiviteten i oppstrømsvirksomheten, samt optimalisere mellomstrøm- og nedstrømsvirksomhetene, ifølge materialet.

I 2014 venter Statoil å bore ca. 50 brønner med leteinvesteringer på 3,5 milliarder dollar, fremgår det.

Varsler kvartalsvise utbytter
Selskapets finansielle mål for avkastning på gjennomsnittlig sysselsatt kapital (ROACE) for perioden 2014-2016 anslås til "om lag" samme nivå som i 2013 basert på 100 dollar fatet (2013-pris) .

Utbytte for 2013 er foreslått til syv kroner, som ventet, opp fra 6,75 kroner året før.

Statoil foreslår dessuten overfor generalforsamlingen at det fremover blir utbetalt kvartalsvise utbytter, og varsler to kvartalsvise utbytter i løpet av inneværende år.

Kontantstrøm dekker utbytter
Statoil ser en årlig fri kontantstrøm på rundt 22 milliarder dollar i snitt i perioden 2014-2016 med en brent-oljepris på 100 dollar fatet.

Eventuelle kapitalinnstrømminger fra salg fra selskapets eiendelsportefølje er ikke inkludert i dette estimatet.

Samtidig ventes den organiske frie kontantstrømmen å dekke utbytteutbetalingene fra 2016, basert på en oljepris på 100 dollar fatet.

Oljeselskapet vil også være mer aktiv i tilbakekjøp av egne aksjer, men understreker at dette avhenger av provenyer, kontantstrøm og balansen.

Overrasker
Produksjonsveksten anslås til omkring 2 prosent i 2013-14, og omkring 3 prosent organisk årige vekstrate (CAGR) fra 2013-16 fra en rebasert egenproduksjon på 1,850 millioner fat per dag i 2013.

Ikke alle ventet at Statoil ville opprettholde produksjonsvekstmålet på dagens presentasjon.

DNB Markets nedgraderte onsdag Statoil-aksjen til salg, og tok kursmålet til 145 fra 155 kroner, blant annet fordi man så for seg at oljeselskapet ville måtte redusere sine vekstambisjoner.

Meglerhuset anslår selv en produksjonsvekst for Statoil på 0,6 prosent frem mot 2016, ifølge en oppdatering.

Les mer:
Statoil kutter 100 høyt oppe
Statoil-topp varsler flere kutt
- Nå må norsk sokkel bli ledende på ny teknologi

Resultatsmell for Statoil

Les også:
Oljemilliardær mener hele Statoil-ledelsen bør gå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.