Det var ønsket om å beholde Aker Kværner på norske hender som var hovedargumentet da den rødgrønne regjeringen i 2007 inngikk en omstridt avtale med blant andre Aker-eier Kjell Inge Røkke.

Regjeringen bladde opp fem milliarder kroner for å etablere et felles eierselskap til de to industrigigantene Aker Solutions og Kværner. Avtalen fikk støtte fra Fremskrittspartiet i Stortinget,

Nå har imidlertid Kværner startet en prosess der en mulig utgang kan bli at selskapet får nye eiere. Konsernsjef Jan Arve Haugan sier selskapet er «åpne for alt», også kinesiske eiere.

Men et salg må godkjennes av Stortinget, mener både Frp og Ap. Næringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg, er skeptisk til å la Kværner selges ut av landet.

– I utgangspunktet vil jeg at Kværner skal forbli på norske hender. Det er ingenting som er hugget i stein når gjelder norsk og internasjonal forretningsvirksomhet, men vi støttet det som skjedde i 2007 fordi vi ønsket å beholde norsk kompetanse i Norge, sier Korsberg.

Sikret seg i ti år

Gjennom den omstridte transaksjonen med Røkke sikret staten seg indirekte eierskap i det som i dag er Kværner og Aker Solutions, og en avtale med Røkke der partene forplikter seg til å holde eierskapet i henholdsvis Aker Solutions og Kværner samlet for en periode på minimum 10 år, til 2017. Endringer i eierstrukturen må derfor godkjennes av morselskapet Aker Kværner Holding, og dermed av staten ved næringsminister Monica Mæland.

Korsberg vil ikke avvise at det kan være aktuelt med endringer i eierstruktur, men er opptatt av å holde Kværner på norske hender.

– Avtalen som ble inngått i 2007 er i ferd med å nærme seg et punkt der den løper ut. At man gjør nye vurderinger er ikke helt overraskende. Det som er viktig for meg, er å ivareta kompetansen som ligger i Kværner-systemet og at man sørger for at det blir på norske hender, sier Korsberg.

Mens Frp ga daværende næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) sin fulle støtte, var Frps nåværende regjeringspartner Høyre, sterkt kritisk.

Korsberg mener en endring i eierstrukturen ikke bør overlates til næringsminister Mæland alene, men at den bør behandles av Stortinget.

– Det høres for meg naturlig ut at en sak som dette må forankres i Stortinget, sier Korsberg.

Også Arbeiderpartiets Else-May Botten mener et eventuelt salg av Kværner må bli en sak for Stortinget.

SKEPTISK TIL SALG. Else-May Botten (Ap).
SKEPTISK TIL SALG. Else-May Botten (Ap). (Foto: Dagens Næringsliv)

– Avtalen om å holde eierskapet i Kværner samlet gjelder inntil begge parter måtte bli enige om noe annet. Men siden eierskapet er forankret i Stortinget, må endringer, slik jeg ser det, også behandles i Stortinget, sier Botten

Botten gjør det samtidig helt klart at norsk eierskap til Kværner har vært og fortsatt er et viktig mål for Arbeiderpartiet.

– Vi ønsker nasjonalt eierskap til strategisk viktige industribedrifter, og vi mener Kværner er en slik bedrift. Da vi sist behandlet eierskapet til Aker Kværner i eierskapsmeldingen i 2012, la vi til grunn at det statlige eierskapet skulle opprettholdes. Vi registrerer at heller ikke Solberg-regjeringen har foreslått at staten skal ut av Aker Kværner Holding, sier hun.

Næringsminister Monica Mæland vil ikke kommentere nærmere om eventuelle endringer i Kværner-eierskap må til Stortinget:

-Det er for tidlig å kommentere prosessen. Men jeg forventer at mulige endringer som berører eierne blir behandlet etter aksjonæravtalen og relevant lovgivning, sier statsråden til DN.

Hun ble først orientert om Kværners åpning for ny eierstruktur på tirsdag. Ifølge kommunikasjonsdirektør Atle Kigen har heller ikke Aker Kværner Holding behandlet saken. Styret i morselskapet ble orientert tirsdag ettermiddag.

«Je er forbanna»

DN kjenner ikke til om daglig leder i Aker Kværner Holding, Sylvia Brustad, er orientert om Kværners endringsprosess. Hun er sykmeldt og kunne igår ikke kommentere et mulig salg av Kværner.

Brustad har imidlertid hatt en svært sentral rolle i eierskapet i Kværner og Aker Solutions tidligere, og fikk et mistillitsforslag mot seg for måten hun som næringsminister hadde håndtert saken der Røkkes selskap Aker, solgte flere selskaper til Aker Solutions til en pris mange mente var for høy. Brustad måtte også tåle at Røkke i forbindelse med denne striden, hermet etter dialekten hennes og ordene «je er forbanna».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.