Kvartalstyranniet innføres i Oslo. Denne gang handler det ikke om børsnoterte selskapers evige jag mot neste kvartalsrapport. Det handler om regjeringskvartalet.
– Regjeringen har besluttet at utviklingen av regjeringskvartalet skal skje med statlig, ikke kommunal plan. Dette gjøres av hensyn til sikkerhet og fremdrift, sa Rigmor Aasrud da hun igår holdt pressekonferanse om regjeringskvartalets fremtid.
Hun har tittelen fornyings-, administrasjons- og kirkeminister. Nå er hun i tillegg kvartalstyrann. Oslo kommune dyttes til side, mens Aasrud tar kontroll.
Det er ikke ofte staten gjør den slags. Gardermobanen er et eksempel. Men Aasrud har god grunn til å være tyrannisk. Oslo kommune motsatte seg stengningen av Grubbegata gjennom regjeringskvartalet slik at den ble flere år forsinket. Dermed kunne en hvit varebil lastet med sprengstoff 22. juli ifjor uhindret kjøre opp gaten og parkere tett inntil Høyblokken.
Derfor vil staten styre planarbeidet selv.
Regjeringskvartalet er en samling konsonanter – R4, R5, R6, G-blokken (Finansdepartementet), G1 (Fiskeridepartementet), M17 og M19 (i Møllergata), S-blokken og H-blokken. En enslig vokal er Y-blokken (Kunnskapsdepartementet). Men i dette kvartalet fullt av konsonanter, er regjeringens konklusjon fortsatt en ukjent X.
Regjeringen har bestemt at regjeringsapparatet fortsatt skal være mest mulig samlet. Det er i tråd med sikkerhetsanbefalingen fra politiet. Det handler også om å gjøre hverdagen i departement og regjering så effektiv som mulig.
Men hvordan regjeringskvartalet skal få plass til de departementene som var der før terroren rammet, pluss Miljøverndepartementet og kanskje Utenriksdepartementet, har Aasrud foreløpig ikke svar på. Enten må noe erstattes av nye bygg eller så må regjeringskvartalet ese ut med de sikkerhetstiltak det krever.
De tekniske vurderingene Aasrud la frem, viser at bygningene som ble skadet, kan rehabiliteres. Ingen må rives.
Hvis alle rehabiliteres, vil plassen bli for knapp.
Verneargumentene for H-blokken er sterke. Det handler om både symbolikk, arkitektur og utsmykning. Det siste gjelder Y-blokken også, men den er det færre som er opptatt av. Og mens H-blokken kan rehabiliteres og tas i bruk, er Y-blokken vanskeligere. Den er bygget delvis over en vei. Det er usikkert om bygget kan tas i bruk igjen som departementskontorer eller om det regnes som for usikkert.
S-blokken, der Arbeidsdepartementet og Helsedepartementet holdt til, og R4, der Olje- og energidepartementet og Næringsdepartementet hadde kontorer, er også skadet. R4 har ingen verneverdi, og så langt har ingen skrevet brennende innlegg for vern av S-blokken, selv om Riksantikvaren vil verne eksteriøret.
Hvis H får stå, mens Y må fly, kan det fort bety slutten for både R4 og S for å gjøre plass til nye, mer moderne bygg med flere kvadratmeter. Om det blir løsningen, eller om alt skal bort, får Statsbygg nå i oppdrag å utrede. Regjeringen skal ta et valg neste år.
Dette er ingen utsettelse. Regjeringen følger reglene staten har for så store investeringer. Det betyr samtidig at det blir tid til diskusjon. Aasrud vil ha flest mulig innspill i tråd med løftet om «mer demokrati og mer åpenhet». Hun åpner byggeblogg. Kanskje burde hun heller dumpe et lass med lego på Youngstorget og la folk bygge egne forslag.
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter sa til NRK.no igår at dette går «altfor tregt». Akkurat den kritikken fra akkurat det partiet om et viktig byggeprosjekt i Oslo er det absolutt ingen grunn til å legge vekt på.
Det er nok å si: «Munch».
Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv
Følg @kjetilba på Twitter
Les også:
Snart elsker alle betong
<b>Nytt regjeringskvartal vil koste 5 - 10 mrd</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.