Flere tiår med forurensning fra de to hjørnesteinsbedriftene har gjort det umulig å bo i store deler av Tianying.
Vannet er udrikkelig, og det amerikanske Blacksmith-instituttet – som vurderer miljøforhold – satte i 2007 byen på sin liste over verdens mest forurensede steder.
Å bedre miljøet er en hovedoppgave for de nye lederne som kom på plass på kongressen i det kinesiske kommunistpartiet denne måneden.
Årsaken er ifølge nyhetsbyrået Reuters ikke bare selve forurensningen, men frykten for at den skal utløse omfattende sosial uro.
«Må snu»
For det har den siste tiden flere ganger vært meldt om slik uro. – Vi må snu tendensen til økologisk forverring og bygge et vakkert Kina, sa avtroppende president Hu Jintao i sin tale til partikongressen i Beijing.
Kina har verdens nest største økonomi, slått bare av USA, og økonomien vokste med 7,4 prosent i tredje kvartal av 2012.
De gode nye veksttallene har skapt ny optimisme, og kineserne håper det nå kommer fart i arbeidet med å bedre miljøet.
– Vi må skynde oss med å rette opp dagens situasjon, der det legges for stor vekt på økonomisk vekst. Hensynet til miljøet må prioriteres sterkere, sa miljøvernminister Zhou Shenxian på et orienteringsmøte for mediefolk i Beijing nylig.
En prøve
Tianying vil bli en prøve på om en slik omprioritering virkelig finner sted, skriver Reuters.
Politiske og økonomiske interesser står mot hverandre, og de samme personene går igjen i ledelsen for hjørnesteinsbedriftene og i den lokale politiske ledelsen.
Tianying har en befolkning på rundt 100.000, folketallet er synkende og de som er igjen i byen, tviler på om løftene om et bedre miljø vil bli holdt.
– Jeg har hørt at sentralregjeringen skal beskytte miljøet bedre, men det vil ikke skje her, sier 58 år gamle Zhang Weimin.
Men de politiske lederne kan tross alt peke på at forholdene flere steder ikke er like dårlige som for ti år siden.
I storbyer som Beijing og Shanghai er tidligere industriområder sanert og gjort om til boligtomter som skaffer staten gode inntekter.
Les også:
- Kina har lånt av fremtiden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.