Antigone Loudiadis (46) er arkitekten bak Goldman Sachs' kontroversielle handel med den greske regjeringen i 2001, ifølge Wall Street Journal.
Den kompliserte handelen hun fikk i stand tillot Hellas å redusere den utestående gjelden ved først å konvertere gjelden til euro, og deretter restrukturere gjelden til gunstige valutakurser.
Etter som dette ble gjort av en privat aktør bidro det til å holde størrelsen på landets gjeld skjult frem til å nylig. Da markedene begynte å granske landets økonomi. EU undersøker også for tiden hvordan Hellas havnet i den dype økonomiske krisen.
Tjente 300 mill. dollar
Forrige helg avslørte New York Times at den finansielle krisen som nå hjemsøker Hellas er hjulpet frem av en beslektet Wall Street-taktikk som skapte subprime-krisen. Dokumenter og intervjuer viser at Hellas, Italia og trolig flere europeiske land har fått god hjelp fra Wall Street til å skjule sin galopperende gjeld.
Les også: <b>Hellas benektet transaksjoner</b>
En avtale konstruert av Goldman Sachs hjalp ifølge avisen å holde milliardgjeld unna budsjettkontrollørene fra EU.
Forretningsbankgiganten Goldman Sachs håvet inn 300 millioner dollar på handlene, ifølge internasjonale medier.
Noe som fikk kolleger til å måpe over Loudiadis’ evne til å lande lukrative avtaler.
Loudiadis ble Goldman-partner i 2000, og skal ha håvet inn så mye som 12 millioner dollar årlig, som nestsjef for selskapets investeringsbankavdeling i Europa.
Nå er hun administrerende direktør for det Goldman-eide forsikringsselskapet Rothesay Life Ltd.
Gjeldsavtale hjalp karrieren
Under gresktalende Loudiadis’ ledelse fikk Goldman i stand en rekke valutabyttehandler for Hellas. Landet ble dermed i stand til å benytte gunstige vekslingskurser til å fastsette noe av landets gjeld.
I valutaswapmarkedet foretar to aktører et bytte mellom to valutaer med avtale om å reversere byttehandelen på et fremtidig tidspunkt til et bestemt kursforhold mellom de to valutaene.
I 2001, når kursene ble lite attraktive, hjalp Loudiadis Hellas med å strukturere en annen avtale som gjorde regjeringen i stand til å fortsette å benytte fordelaktige vekslingskurser i bokføringen.
Hellas-avtalen som ga Goldman 300 millioner dollar i inntekter, var ansett som en svært krevende oppgave, og satte derfor fart på karrieren til Loudiadis.
Les også:
- Risiko for ytterligere eurofall
<b>Hellas benektet transaksjoner</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.