Statoil fortsetter strategien med å lempe ut den minst lukrative delen av virksomheten, og vurderer nå å skille ut hele sin energi- og detaljhandelsvirksomhet, og børsnotere selskapet.

Selskapets energi- og detaljhandels-virksomhet omfatter bensinstasjoner i åtte land, smøreolje og salg av drivstoff til fly og skip og en eventuell børsnotering kommer i fjerde kvartal.

- Energi- og detaljhandelsvirksomheten har de siste årene utviklet seg betydelig og har i dag en sterk posisjon i sine markeder. Fremover tror vi dette områdets vekst og videre utvikling best ivaretas som selvstendig selskap med direkte adgang til kapitalmarkedene, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

Startet før jul
Denne såkalte nedstrømsvirksomheten sysselsetter mange folk, men bringer relativt lite penger inn i kassen.

- Ny eierstruktur vil være med på å styrke virksomheten ytterligere til beste for både kunder og ansatte, sier Jon Arnt Jacobsen, konserndirektør for forretningsområdet Foredling og markedsføring.

Allerede før jul startet Statoil med å gjøre kraftige grep i denne delen av virksomheten, og bestemte sge for å stenge en av sine to skandinaviske smøreoljefabrikker.

Tidlig prosess
Informasjonssjef Cathrine Torp til sier TDN Finans at Statoil ikke har forsøkt å selge sin energi- og detaljhandelsvirksomhet.

Hun sier videre at de er tidlig i en prosess, og ikke vil kommentere hvor stor eierandel de eventuelt vil ha i et nytt børsnotert selskap. Torp sier at Rothschild så langt har fungert som finansiell rådgiver i prosessen.

- Dersom det blir en børsnotering må vi komme tilbake til det, sier Torp.

Hun vil også "komme tilbake" på om det skal hentes inn ny egenkapital dersom de danner et nytt børsnotert selskap.

Tiden er inne
Ifølge Jacobsen har energi- og detaljhandelsvirksomheten andre drivkrefter for verdiskapning enn det man ser innenfor Statoils øvrige virksomhet. I tillegg utvikler virksomhetene seg forskjellig geografisk.

- Vi mener derfor tiden nå er inne til å gi E&R en mer uavhengig rolle, sier Jacobsen.

Dersom en børsintroduksjon blir løsningen, vil Statoil ved introduksjonen ha en betydelig eierandel. Størrelsen og tidshorisonten for Statoils videre eierskap vil tilpasses det nye selskapets utviklingsbehov.

Statoil vil etablere en eier- og kapitalstruktur for det nye selskapet som synliggjør verdiene i virksomheten, gir økt operasjonell frihet og gir et solid grunnlag for langsiktig vekst og utvikling.

Investeringsmulighet
"Et eventuelt børsnotert selskap ledet fra Norge, vil representere en investeringsmulighet innenfor norsk og nordisk detalj- og konsumentvarevirksomhet som i liten grad er representert på Oslo Børs", skriver selskapet i en melding.

E&R opererer mer enn 2.300 stasjoner i åtte land, og møter over én million kunder daglig. Virksomheten leverer også smøreolje og drivstoff til luftfart og marine fartøyer.

Statoil beholder dråpelogoen og det visuelle designet av stasjonene.

"Det vil være naturlig å videreføre eksisterende markedsbaserte forsyningsavtaler i en ny struktur. Det norske Mongstad raffineriet, som primært er et eksportraffineri, leverer om lag en tredjedel av sin produksjon til E&R, mens halvparten av produksjonen ved Kalundborg raffineriet i Danmark går til E&R. Raffinerivirksomheten vil ikke bli påvirket av en ny eierstruktur i E&R", skriver Statoil.

Les også: Vil ikke ha Statoil-salg

<b>Krever øl på norske bensinstasjoner</b>

<b>- Ikke bare å knipse i fingrene</b>

<b>Shell på en smell</b>

<b>Statoil lemper ut</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.