Drømmen om robotene er gammel, og det er lett å se hvorfor. Vi ønsker oss menneskelignende roboter som på kommando kan påta seg alle mulige oppgaver i huset, som å koke kaffe, støvsuge og rydde inn og ut av oppvaskmaskinen, mens vi selv gjør ting vi liker. Dette vil nok desverre være science fiction i ganske mange år til - men for enkelte oppgaver lever vi allerede i robotalderen.

Du må riktignok klare deg med enklere roboter uten verken armer eller bein, og du må finne deg i å kjøpe én robot til hver oppgave du vil ha utført. Det finnes nå ganske mange roboter på markedet som er spesiallaget for bestemte oppgaver – som støvsuging, gulvvask, plenklipp, rengjøring av akvarier, svømmebasseng og takrenner (!). Og vil du slippe vindusvasken, finnes det roboter som klatrer rundt på vinduene dine og gnikker og gnurer til vinduene er skinnende rene. Du kan se videoer av vindusvaskeroboter i slutten av denne artikkelen.

En av dem som har kjøpt robotstøvsuger, er daglig leder Uno Andersen hos frisørsalongen Lugg AS i Askim.

  - Roboten gjør det mye enklere å holde det rent og pent her, forteller Andersen entusiastisk.

Han investerte robotstøvsugeren i sommer, etter å ha hatt lyst på den lenge. Det er riktignok fortsatt nødvendig med annen rengjøring, men Andersen mener roboten er til stor hjelp.

- Vi bare feier over gulvet når vi går, så starter vi roboten. Når vi kommer tilbake neste morgen har roboten fjernet det meste av støv og små hår, og vi trenger bare å vaske raskt over gulvet, forteller Andersen.

- Hadde det ikke vært praktisk med en vaskerobot også?

- Selvfølgelig har jeg lyst på vaskerobot! sier Andersen. Han forteller også at han vurderer å oppgradere støvsugerroboten til en mer avansert modell som kan programmeres til å starte opp automatisk til faste tidspunkter.

Vi bestemte oss for å teste ut et par av robotene som selges i Norge. Siden plenklipp var uaktuelt på denne tiden av året, falt valget på to roboter som kunne hjelpe oss med julerengjøringen. Produktene vi fikk inn til test var støvsugerroboten iRobot Roomba 564 og vaskeroboten iRobot Scooba 385 til test, begge laget av iRobot, en av veteranene innenfor rengjøringsroboter.

Robotene tok julevasken
iRobot-robotene er forholdsvis rimelige i forhold til enkelte andre roboter, men de to testrobotene koster tross alt rundt 4 000 kroner per stykk. Vi var derfor nysgjerrige på om dette bare var dyrt leketøy, eller om robotene faktisk kunne gjøre nytte for seg.

  Støvsuger- og vaskerobotene ser ganske like ut, men vaskeroboten krever en del mer klargjøring før du kan sette den i gang. Du må fylle på vann, og eventuelt rengjøringsmiddel – og så må du tømme og skylle tanken og rengjøre et filter når jobben er gjort. Støvsugerroboten krever bare at du en gang iblant tømmer støvbeholderen.

Begge robotene går på kryss og tvers i rommet, noe som kan være ganske fascinerende å se på. Ved første øyekast virker bevegelsene ganske vilkårlige – men etter en stund ser man at robotene følger bestemte mønstre for å få gjort jobben. De finner for eksempel vegger og beveger seg langs dem, og vaskeroboten begynner av og til å bevege seg i sirkelbevegelser fra ulike punkter i rommet. Stort sett klarer de å få med seg det meste av rommet. Vi opplevde likevel at det var noen kriker og kroker robotene sjelden fant frem til. Det lønner seg å legge litt til rette for robotene, ved å for eksempel flytte unna stoler og fjerne ting som står på gulvet.



 


Automover 260 ACX
Husqvarnas nyeste robotgressklipper sender deg tekstmelding på mobilen hvis den får problemer med å gjennomføre plenklippen. Husqvarna har også lansert en solcellemodell som lades automatisk.



 


RoboMop
Norske RoboMop er antagelig den billigste "husholdningsroboten" du får kjøpt. Den koster ikke mer enn 3-400 kroner, og er en rund "mopp" med en ball inni. Ballen beveger seg i et tilfeldig mønster, og statisk elektrisitet får moppen til å suge til seg støv når den farer over gulvet.

Vi programmerte støvsugerroboten til å starte på faste tidspunkter, og den brukte rundt en time på å støvsuge stuen, gangen og kjøkkenet – før den helt automatisk fant igjen ladestasjonen og "plugget seg i". Vaskeroboten er ikke like avansert, og krever at du manuelt plugger den i laderen når den er ferdig med jobben.

Klatrer over dørstokker
Støvsugerroboten har flere sensorer enn vaskeroboten, som virker "dummere". Støvsugerroboten bremser for eksempel opp når den nærmer seg en vegg, og "gir gass" når den er kommet litt ut på gulvet. Vaskeroboten går i samme hastighet hele tiden. Støvsugerroboten klarer fint å klatre over lave dørstokker og opp på tepper, mens vaskeroboten naturlig nok er laget for å unngå tepper – og for å holde seg i det rommet den er i. Begge robotene snur når de kommer til trapper.

Det at begge robotene er ganske lave, gjør at de kommer til på steder det ellers kan være vanskelig å få rengjort skikkelig – som under sofaer.

Vårt testområde besto av to sammenhengende stuer, et kjøkken og en gang, og støvsugerroboten navigerte seg fint over dørstokker og mellom rommene, og den taklet også fint korthårede tepper. Men da den klarte å forville seg opp i et langhåret teppe, endte det med at roboten satte seg fast og kom med en feilmelding. Vaskeroboten må du flytte manuelt fra rom til rom. Det eneste problemet vi opplevde med den, var at den et par ganger satte seg fast under tv-benken, som var akkurat så høy at fronten av roboten såvidt gikk under den.

Begge robotene leveres med såkalte "virtuelle vegger", som er små bokser som sender ut infrarøde signaler som får robotene til å snu. På den måten kan du begrense hvilke områder robotene skal bevege seg innenfor. Du får kjøpt flere virtuelle vegger som tilleggsutstyr, og til støvsugeren kan du også kjøpe et "fyrtårn" (Virtual Wall Lighthouse) som sender ut infrarøde signaler som hjelper støvsugeren med å rengjøre rommet mest mulig effektivt. Med et slikt fyrtårn vil støvsugeren gjøre ferdig ett rom, før den får beskjed fra fyrtårnet om å bevege seg til neste rom.

  Etter å ha testet robotene noen dager, ser vi absolutt poenget - i hvert fall med støvsugerroboten. Den erstatter ikke en vanlig støvsuger, men sørger for å fjerne det meste av støvet for eksempel når du er på jobb. Dermed trenger du ikke ta frem den vanlige støvsugeren like ofte. Vaskeroboten er det litt mer jobb med, men har du en stor flate du vil ha rengjort, kan den være nyttig. Har du mange små rom, er det enklere å ta frem moppen.

Luksusversjonen
Det finnes enda mer avanserte støvsugerroboter enn den vi har testet.

Electrolux Trilobite ZA2 koster rundt 10 000 kroner, men i stedet for å dunke borti vegger og møbler sender Trilobite ut ultralyd som gjør at den oppdager hindringer før roboten treffer dem. Vi har ikke testet Trilobite, men ifølge produsenten skal den operere helt uten å komme i kontakt med hindringer, og den skal til og med styre unna for eksempel kabler som ligger på gulvet. Den innebygde datamaskinen i Trilobite kartlegger hele rommet ved hjelp av ultralyd etter hvert som den støvsuger, og skal dermed kunne finne ut den mest effektive måten å rengjøre rommet på – i motsetning til iRobot Roomba som farer rundt mer eller mindre på måfå.

Samsung har også en robot, som kalles Samsung Navibot. Denne ligner en del på iRobot Roomba, men er i tillegg utstyrt med et kamera som filmer taket for å finne ut hvor i rommet den har vært.

Vasker vinduene

Vi nevnte såvidt vindusvaskeroboter i innledningen til denne artikkelen. Dette er foreløpig forholdsvis sjelden vare, selv om det finnes proffløsninger som tar vindusvasken på store bygninger. Sjekk for eksempel denne videoen av en vindusvaskerobot fra den sveitsiske produsenten Serbot AG:

Sør-koreanske Pohang Institute of Intelligent Robotics har klart å lage en vindusvaskerobot beregnet på husholdninger. Roboten består av to deler som festes på hver side av vinduet, og som holdes sammen av en kraftig magnet. Sjekk denne videoen fra elektronikkmessen IFA:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.