Fiskenæringen, matvaregigantene og analytikerne er sålangt ikke enige i om Russland-stopp betyr billigere laks til norske forbrukere.

Fredag faller prisen på fersk oppdrettslaks i spotmarkedet. Men det både fiskenæringen og matvaregigantene er usikre på er hvordan prisene ut til kundene vil påvirkes av Russland-stoppen.

- I hvilken grad produsentene vil redusere sine priser, avhenger av hvor raskt de finner alternative markeder for fisken. Det er uansett vanskelig å se for seg at det blir noe stort prisras  ute i butikkene. Laks er allerede i dag lavt priset, sier kommunikasjonsdirektør i Coop Kristin Paus.

Norgesgruppen synes også det er for tidlig å si om Russland-stopp kommer forbrukerne til gode.

- Hvis vi får en prisreduksjon, vil vi det skal komme forbrukerne til gode. Dersom det blir et tomrom, må en jo finne nye markeder. Vi vet ikke hvor lang tid det tar. Jeg antar det ikke blir vanskelig å finne nye markeder ettersom laks selges på verdensbasis, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen.

- Vi følger markedene tett, er konstant på jakt etter lave priser, og skal uansett være billigst, er eneste kommentar fra kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000.

Faller med fire kroner kiloen

- Når et så stort marked som Russland faller ut så fort, skaper det mye usikkerhet, samtidig som vi må omplassere fisk som skulle til Russland mot andre markeder, sier Klaus Hatlebrekke, konserndirektør for marked og forretningsutvikling i Norway Royal Salmon (NRS).

Det fører ifølge Hatlebrekke til at prisene for levering av laks faller med circa fire kroner kiloene for en hel, sløyd laks i neste uke.

- I sum vil dette føre til noe billigere laks i butikkene. Aldri så galt at det ikke er godt for noe, som det heter, sier han.

Hatlebrekke mener det er vanskelig å si hvor lenge dette varer og hvordan prisene vil utvikle seg frem i tid, men er klar på at prisene er lavere enn ellers så lenge Russland er ute.

Salmalaks ikke påvirket

Bremnes Seashore, produsent av Salmalaks, sier det ikke påvirkes av svartelistingen.

- Vi har ikke levert til det russiske markedet de siste par årene, så vi vil ikke se noen endringer i vårt handelsmønster. Dessuten blir ikke salmalaksen priset fra uke til uke. Det er et merkevareprodukt, og det ligger mye mer i produktet enn råstoffprisen, blant annet høy bearbeidingsgrad.

- Andre selskaper som selger laks til Russland, må jo selge den andre steder nå, sier salgs- og markedssjef Simon Nesse Økland.

Det kan ifølge Økland bety at lakseprisen kortsiktig går ned 2-3 kroner.

Har stoppet reisen til Russland

Marine Harvest har stoppet de neste dagenes forsendelser til Russland.

- Denne fisken blir nå omdirigert til andre markeder. Ellers fortsetter vi å følge utviklingen nøye, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland.

Han kan imidlertid ikke svare på om laksen nå blir billigere i butikk.

Tror det blir billigere

Senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets:

- Ved tidligere handelsrestriksjoner har vi sett at eksporten tar nye veier, nye handelsveier blir etablert. Laksen som skal i markedet blir solgt uansett, men den må ned i pris. Den gode nyheten er at dette vil stimulere etterspørselen og dynamikken, sier Giskeødegård til DN.

- Så sett fra forbrukerens perspektiv vil det bli billigere laks i butikkene?

- Det vil man virkelig få. Vi har behov for kampanjer i andre land som Frarnkrike, Tyskland og England fordi vi vil ha mye laks som må selges. Vest-europeiske forbrukere kan nyte godt av situasjonen og glede seg over dette, mens russiske innbyggere får dårligere tilgang og økte priser som følge av knapphet. Det var nok neppe intensjonen at importforbudet skulle ramme russisk industri og russiske konsumenter.

 

God erfaring med akuttsituasjoner

Direktør for havbruk Trond Davidsen i oppdretterorganisasjonen FHL har ikke noe regnestykke over hvor mye prisene kan falle for laks og ørret, på grunn av Russland-stop.

- Av erfaring fra tidligere stenginger av markeder (Kina, Russland) vet vi at den laksen og ørreten som opprinnelig var tiltenkt de aktuelle markedene enten fryses ned i påvente av at markedet stabiliserer seg, eller produktene styres til alternative markeder. Den norske sjømatnæringen har etterhvert god erfaring i å finne alternative markeder når akuttsituasjoner oppstår, sier Davidsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.