Onsdag la lakseoppdretter Salmar frem sitt resulat for årets tredje kvartal.
Tallene var positivt påvirket av andelen fastpriskontraktene. I likhet med en rekke andre oppdrettere, ble Salmar imidlertid rammet av situasjonen i Russland.
Frøya-bedriften har hatt en årlig eksportandel til Russland på rundt ti prosent, men etter at landet stengte grensen har de russiske laksetrailerne ikke kommet lenger.
- Vi var relativt store i det russiske markedet. Når det markedet falt vekk, måtte vi selge til eksisterende kunder og da måtte vi bruken prisen som verktøy, sier konsernsjef Leif Inge Nordhammer i Salmar til TDN Finans onsdag.
- Bakgrunn: Salmar leverer tross lavere laksepriser
- Et skift
Salmar har riktignok hatt samme kontraktsandel og kontraktspriser i fjerde kvartal som i tredje kvartal, rundt seksti prosent.
Frem til nå har kontraktsprisene til Salmar ligger over spotprisen, men ifølge Nordhammer endres det disse dager. Lakseprisen ligger denne uken på rundt 40 kroner.
- Nå ser vi et skift i disse dager og spotprisen på laks blir sannsynligvis høyere enn våre priser i desember. Så får vi se hva totaliteten blir for kvartalet. Det er ikke sikkert vi havner mye over spotprisen, sier han.
Han omtaler tilbudet som stramt i 2015, men vil ikke spekulere i om det vil bidra til enda høyere priser. Kontraktsandelen til Salmar vil trolig være lavere i 2015.
- Etterspørselssiden er sammensatt, og noen markedet har gått tilbake kanskje fordi lakseprisene har vært for høye, sier Nordhammer.
Stabile fôrpriser
Råvareprisen på fiskemel og fiskeolje er opp, men Nordhammer tror ikke det vil påvirke fôrprisene i veldig stor grad.
- Vi konstaterer at spesielt fiskeoljeprisene har gått opp. På melsiden er det en del substitutter. Alt i alt, hvis fôrprisene går opp neste år, tror jeg det blir helt marginalt, sier Nordhammer.
Han beskriver totaliteten for tredje kvartal som veldig bra.
- Vi har et lavere kostnadsbilde som skyldes hard jobbing over lang tid. På topplinjen har vi en høy kontraktsandel på 60 prosent. Det har selvsagt bidratt, sier konsernsjefen.
Les også:
Til sak for å få tilbake huset
Gruvegiganter kan ha bommet fullstendig om Kina
Savner ungdommelig arbeidslyst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.