Brasil har enorme oljereserver, men har ikke hatt kapasitet til å få oljen opp.

Det kan det nå bli en endring på.

Brasil har nettopp gjennomført et omstridt salg av oljelisenser til kinesiske og europeiske oljeselskaper. Det har i forkant av salget vært omfattende protester mot å selge ut landets oljereserver.

Resultatet av salget vil imidlertid medføre mer olje på verdensmarkedet på sikt, skriver svd.se.

Petrobras-dominans
Oljeutvinningen i Brasil har vært fullstendig dominert av det statlige oljeselskapet Petrobras, og hovedregelen har vært at bare innenlandske selskaper med en stor andel brasiliansk personale har fått tillatelse til å arbeide på oljefeltene.

- Landet vil trolig få en stadig økende betydning som en av de større produsentene i verden i fremtiden, sier Thina Margrethe Saltvedt, senior oljeanalytiker hos Nordea, til SvD Näringsliv.

Hun forklarer dette med politisk turbulens og usikkerhet rundt oljeproduksjonen i land som Irak, Venezuela og Mexico, og at oljen fra Brasil vil bli stadig viktigere for å møte etterspørselen i fremtiden.

Oljelisensene som Brasil nå har solgt gjelder oljefeltet Libra som ligger i Atlanterhavet utenfor Brasils østkyst.

Libra er det største oljefunnet som noensinne er gjort i Brasil. Avslørte tidenes oljefunn fredag kveld.

- Vanskelig og dyrt
Ifølge Saltvedt kjennetegnes imidlertid disse oljefeltene av vanskelig og dyr utvinning. Noen av oljefeltene ligger på mellom 5000 og 7000 meters dyp.

- Det er ytterligere en grunn til at man vil ha inn eksterne aktører. Det er vanskelig og dyrt å få opp denne oljen, sier Saltvedt til avisen.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er det selskaper som CNOOC, Shell, Total og Petrobras som nå kommer til å få tilgang til disse oljefeltene.

Exxon Mobil, Chevron og BP ska ha avstått fra å delta fordi Brasil skal ha krevd for stor andel av gevinsten.

Brasilianske medier har i forbindelse med salget av oljelisensene skrevet at funnene på Libra-feltet alene vil øke landets bruttonasjonalprodukt (BNP) med over 10.000 milliarder kroner de neste 30 årene.

Les også: Nye oljeprisprogonoser: - Folk vil miste jobben


Oljen vi skal leve av etter 2025 er ikke funnet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.