Bjørseth var en av grunnleggerne av solenergiselskapet Renewable Energy Corporation, som ble til ved en fusjon i 2000. Hadde dagens regler for formuesskatt vært gjeldende da, hadde Rec bukket under i løpet av kort tid, hevder gründeren under et innlegg på BI-konferansen torsdag.

Han peker på at regjeringen i 2009 fjernet 80-prosentsregelen på formuesskatten, og at dette i praksis fører til at selskaper skattes tungt i en investeringsfase der det ikke enda har inntekt.

- Dødens dal
- Har man gjennomført en vellykket utvikling av en ny industriprosess, må man investere i produksjonsutstyr. En slik investering skjer før produksjonen kan starte og bedrifter kan få inntekt. Men skattbar formuesverdi i bedriften øker i takt med investeringene, slik at formuesskatten kan bli betydelig for eierne, på et tidspunkt der de ikke har fått inntekter, slår han fast under sitt innlegg om innovasjon.

Bjørseth peker på at Rec gikk med underskudd i 2001, 2002 og 2003 før de fikk avkastning for sine milliardinvesteringer i produksjonsteknologi.

- Vi hadde ikke greid oss gjennom Dødens dal med dagens formuesskatt, slår han fast.

- Hadde dagens regler vært gjeldende på den tiden ville ytterligere 45 millioner kroner i formuesskatt betydd slutten på Rec.

- Gründerfiendtlig
Bjørseth minner om at ledelsen gikk ned til nullønn og at alle ansatte aksepterte å gå ned 10 prosent i lønn, hvilket ga et tilstrekkelig signal til at eierne gikk inn med den nødvendige kapitalen selskapet trengte i perioden med underskudd.

- Jeg ønsker ikke å fremstå som en som ikke ser betydningen av at alle betaler skatt etter evne, forsikrer Bjørseth. Men han konkluderer:

- Norske myndigheter må snarest gjøre noe med formuesskatt på arbeidende kapital, den er direkte gründerfiendtlig.

Bjørseth får støtte av både konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein Gruppen og Telenor-direktør og NHO-president Kristin Skogen Lund.

- Skal du ha formuesskatt så må du i alle fall knytte den til inntekt, sier hun i en diskusjon etter innleggene om innovasjon.

Industristrategi
Bjørseth mener forøvrig at Norge snarest må skaffe seg en industriell strategi.

- I Norge er det begrenset med kapital tilgjengelig for industriell innovasjon. Privat kapital kanaliseres ofte til andre formål, primært fordi det er skattemessig mer fornuftig å investere i andre områder. De største ressursene rår egentlig staten over, men her er problemet at Norge ikke har noen overordnet industriell strategi. Vi vet ikke riktig hva vi skal satse på, vi prioriterer ikke, og vi investerer ikke i områder som kan styrke den industrielle utviklingen fremover, mener han.

Bjørseth peker på nærings- og handelsminister Trond Giske tidligere under dagens konferanse åpnet for at Norge kan bruke noe av oljeformuen på å investere i norsk industri, noe som tradisjonelt ikke har vært regjeringens linje.

- Vi bruker ikke de store finansielle ressursene våre til å styrke de områdene der vi allerede er sterke. Selv ikke en liten del av oljefondet brukes strategisk. I stedet investerer vi, som næringsministeren sa, i veldig mange selskaper men veldig lite, slik at vi ikke har noen påvirkning, sier Bjørseth.

Bjørseth startet på 90-tallet flere av selskapene som til slutt ble fusjonert til Rec i 2000. Han solgte seg ut av konsernet i 2005 før det ble børsnotert, og realiserte dermed en betydelig gevinst. Solindustrien sliter for øyeblikket med overkapasitet og lave priser, og aksjen har mistet nesten hele sin verdi fra toppen på 220 kroner i november 2007 til dagens drøye fire kroner.

Les mer:

<b>Giske åpner for å investere oljepengene i Norge</b>

<b>Gründer frykter norsk industridød</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.