Dagens Næringsliv har i år laget et nytt opplegg for Birken der løperne enkelt kan sjekke hvor de tapte og vant tid i forhold til sine venner, rivaler og andre kjentfolk.

Gå mer i dybden

Du kan også få tilbakemelding på hva du gjør best, klatring eller staking – eller om skiene glir. Alle som går rennet kan enkelt sammenligne seg med andre løpere i de ulike delene av løpet med Birken-kalkulatoren DN Aktiv legger ut på nettsidene.

Løpere som går med treningsapplikasjonen Strava kan i tillegg få tilbakemelding på hvor godt de har gjort det i forskjellig terreng på følgende fem steder, som også vil bli markert i traseen.

Dette er segmentene

Glidtest:

*Ned fra Dølfjellet – fra toppen og 600 meter ned i lia.

Klatretest 1:

*I slak motbakke 3,4 km opp Raudfjellet starter litt etter drikkestasjonen på Dambua.

Klatretest 2:

*Måles fra stigningene virkelig begynner litt etter Kvarstad – og går 4,6 km til toppen av Midtfjellet.

Staketest:

*Måles fra 300 meter etter drikkestasjonen på Midtfjellet, 2,5 kilometer til en bro.

Spurtbakke:

*​Klarer du å presse deg opp den siste og slemmeste lille bakken i Birken, opp under kraftgaten rett før mål?

Auklands tips

– Har man fokus på topplassering er det bånn pinne fra start. Andre må disponere mer. Det er viktig å være med i rett gruppe på toppen av Dølfjellet. Raudfjellet er ikke så tungt og krevende, men er utsatt for vind og føyke. Når du bikker Raudfjellet er det mye hvile nedover, sier langløpsveteranen Anders Aukland, som har fire seire i Birkebeinerrennet.

43-åringen deler løpet i tre deler. Første del er fra start til Dølfjellet, deretter fra Kvarstaddammen til Midtfjellet, før finalen begynner. Han mener starten er tøffest.

– Det kan være bra å ha en rygg å ligge i over flaten mot Sjusjøen og det er tungt om du må slippe over Midtfjellet. Mot Sjusjøen blir det gjerne en del rykking blant eliten, sier Aukland.

Om den siste og slemmeste lille bakken sier Aukland.

– Da er det full fart. Spurten har begynt!

Strava-nedlasting

Alle som går kan sammenligne tidene du brukte mellom mellomtidene med valgfri utøver, men for å få fullt utbytte kan du laste ned applikasjonen Strava, som finnes til Android og iPhone, eller bruke en kompatibel treningsklokke med gps. Sørg for å skru på registrering av turen før start, og avslutt etter du er i mål – så registreres dine tider underveis automatisk.

Husk på å registrere turen som «Nordic Ski», ellers kommer du ikke med.

Hvis du bruker treningsklokke må du laste opp turen til Strava lørdag kveld – DN henter ut tidene søndag morgen. Resultatanalysen kommer i løpet av søndagen.

Les også: Slik trener klassevinnerne til Birken

– Enere i årsklasser, enten man er 60 eller 80–85 år, er unntaksmennesker  

Advarer syke mot Birken-råkjør  

Se DNtv:

Perset i Birken som 63-åring med tiden 3.30. Slik trener klassevinner Birgit Korvald:

Perset i Birken som 63-åring med tiden 3.30. Slik trener klassevinner Birgit Korvald.
01:33
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.