Lørdag stiller 13.000 forhåpentlig godt trente Birkebeinere til start på Rena. For langløper Morten Eide Pedersen er målet pallplass. Med en seier i årets langløpsserie, Ski Classics, er Team Coop-løperen sulten på å vise hva han er god for. Da er det viktig å gjøre de siste forberedelsene godt.
– Det er greit å spare litt på kruttet, sier Pedersen.
Ifjor brukte han HalvBirken, det vil si et renn som er halvparten så langt som selve Birkebeinerrennet, som oppladning. I år prøver han en annen taktikk for å være best mulig forberedt.
Etter Vasaloppet har han tatt seg tid til gode restitusjonsøkter, med lange rolige turer i Birken-traseene, med innslag av noen høyintensitets drag for å holde formen ved like.
Smører skiene
Flere langdistanseløpere har i tidligere renn i år droppet festesmøring til fordel for staking, og hittil i år er alle renn i Ski Classic vunnet på blanke ski. I februar gikk Øystein Pettersen inn til seier i Holmenkollmarsjen, som av mange er holdt for å være tøffere enn Birken, på ski uten smøring. Morten Eide Pedersen, som vant det tsjekkiske langløpet la Jizerska på blanke ski, vurderte inntil nylig å gå Birken uten festesmøring. Ut fra dagens værprognoser tyder mye på at han likevel velger å gå med feste.
– Jeg heller mot feste. Jeg har staket stort sett alle Ski Classics rennene i år, unntatt i Sveits (La Diagonela), og delvis i Livigno, men da hadde jeg ikke feste. I Birken tror jeg det går kjappest med feste sier Lillehamringen som har lagt ned tusenvis av timer i Birken-traseene.
– Det er et sjansespill å gå uten feste i et renn som starter med 14 kilometer stigning i starten. Har du en litt tung dag da, er det kjørt.
Spis kanelboller
De siste dagene før et renn gjelder det å lade opp glykogenlagrene. For Team Coop stiller moren til den svenske langløperen Oscar Svärd opp som kokk.
– Moren til Oscar kommer på torsdag. Da lager hun middag til oss, så blir det vel en varmlunsj og middag på fredag. Tipper det blir ris eller pasta med kylling eller laks, med is eller riskrem til dessert.
– Ja, men det er begrenset hva du orker også, jeg prøver å spise litt nøtter innimellom.
Selv om kaloribehovet er stort, velger Pedersen helst sunn og næringsrik mat.
– Jeg prøver å være flink til det, men jeg kan godt kjøre på med kanelboller og slikt i dagene før. Gjærbakst er digg. Man spiser det man har lyst på, men mest ordentlig mat, sier Pedersen som sverger til en lettere frokost.
– Det du går på i rennet er det du har spist til middag kvelden før. Så spis noe som gir deg en metthetsfølelse uten at det er for tungt, ikke dansk rugbrød for eksempel. Bare ikke spis for mye, det er ikke noe godt å starte med maten i halsen. Når starten er klokken åtte, står ikke jeg opp klokken fem for å spise en stor frokost, jeg spiser heller litt mindre, og fyller på med en energibar før løpet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.