Petter Northug ble denne uken tatt ut på landslaget. Men gjennom sin treårsavtale med Skiforbundet har han skaffet seg frihet til å satse utenfor lands-laget i sommerhalvåret i ytterligere to år.

Det skjedde etter lang tids dragkamp om Northugs 30-­millioners sponsoravtale med Coop.

«Ole Brumm-holdning»

Under NM på tampen av sesongen snakket derimot Northug om at han skulle ta en prat med landslagssjef Vidar Løfshus, for å se om de kunne planlegge treningsøkter med landslaget, også i det halvåret han står utenfor landslaget. Men noe samarbeid med den Coop-sponsede løperen er ikke aktuelt for Skiforbundet.

– Det blir Ole Brumm-holdning og ja takk begge deler og det er ikke slik vi er skrudd sammen. Det blir ikke mye aktuelt før han trer inn i landslagskontrakten. Det må i så fall være hvis man tilfeldigvis oppholder seg samme sted og det passer opplegget til den andre. Men det er ikke noe samarbeid, sier landslagssjef Løfshus.

Han er klar på at ettersom Northug har takket nei til landslaget så er det også et nei til aktiviteter i forbundets regi i sommerhalvåret.

Viste misnøye

Denne uken viste Northug misnøye med landslagsledelsen i Adresseavisen etter vrakingen av broren Tomas Northug, som har vært på sprintlandslaget det siste året. Han mente Northug-etternavnet gjorde det lettere å bli vraket, noe landslagssjefen avviste.

Northugs trener Stig Rune Kveen svarer at Northugs oppkjøring, som de holder på å meisle ut nå, blir rimelig likt lagt opp som de tidligere årene utenfor landslaget. Da DN pratet med Kveen denne uken var han ikke tydelig på om de ønsket noen form for trening med landslaget.

300 timer borte

For annen gang på tre år mistet Petter Northug rundt to måneder trening sist sommer, etter en tøff treningsperiode på våren. Det betyr at han tilsammen har mistet over 300 timer trening i løpet av to år, på to lange avbrekk.

– Sykdom kan oppstå og det er en del av gamet å holde seg skade- og sykdomsfri for å få trent uavbrutt over lang tid, sier Kveen.

Han var ikke trener for Northug før OL-sesongen da høstforberedelsene røk totalt med et såkalt rhino-virus, det første året utenfor landslaget. Da mistet trønderen 150 timer trening før han forsøkte å redde vinteren.

Sjette beste distanseløper

Da ble OL i tøffe løyper en nedtur. Ifjor sommer ble han igjen satt på sidelinjen.

– Han mistet nesten åtte uker trening og det var 150–200 timer som gikk i vasken. Han mistet det samme som han gjorde foran Sotsji, men kom godt ut av det. Men han faller litt gjennom i de lengre løpene, sier Kveen som imidlertid poengterer at Northug sa seg fornøyd med sesongen og ikke er langt unna toppnivået.

Northug hadde sist vinter fem nordmenn foran seg i sammendraget i distansecupen, rennene som er lengre enn sprint. I verdenscupen sammenlagt ble han nummer to.

– Han har ikke den distansekapsiteten han har hatt, men det kan være flere faktorer som spiller inn. Det er også etablert en praksis der folk tråkker til i feltet underveis. Han har litt å gå på i distanserenn og innser nok det selv også. Men det kommer han til å gjøre noe med, sier Løfshus.

Les også: Disse løperne blir oftest skadet

Hektet på hinder dnPlus

Millionsmell for Holmenkollstafetten dnPlus

 

Se DNtv:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.