Lørdag går Birkebeinerrennet av stabelen, et løp kjent for mange lange stigninger. DN har valgt å måle hastigheten på to av dem, som vanligvis ikke får så mye oppmerksomhet, men som preger løpsopplevelsen for mange. De som ønsker å bli med kan bruke appen Strava under løpet.
Den første er stigningen etter at man har klatret opp til Skramstadsætra.
– Mange får en smell etter Skramstadsætra. Da sprer feltet seg ganske bra rett før og rett etter, sier supermosjonist Arne Post som stadig blander seg i toppen av slike løp, til tross for at han har full jobb.
Etter den lange slake stigningen opp til matstasjonen på Skramstadsætra venter nemlig en ny stigning på ytterligere 200 litt brattere høydemeter, opp til Dølfjellet, og de som har startet for tøft kan få det tungt her.
Den glemte bakken
Den andre strekningen vi tester farten på er en av de minste stigningene i Birken, men for mange den verste.
– Noen synes den er grusom. Det er bakglatt, du har vondt i armene og er tom for næring. Men ikke mist motet, det er ikke veldig langt, sier løypesjef i Birken, Tor Skraastad.
Strekket han snakker om er den siste ordentlige stigningen før målgang i Lillehammer, etter at man har kjørt ned fra Sjusjøen. Det er bare snakk om drøyt 50 høydemetere, over en halvannen kilometer, men for mange føles det som en evighet.
Alt er bratt etter fem mil
Strekket vi har lagt opp starter i en krapp høyresving, rett etter en liten bro. De som ikke allerede der kjenner seg igjen, vil være helt sikre når en relativt slak stigning starter under kraftledningene, noen meter lenger fremme.
– Alt er bratt når man har gått fem mil, og når solen kommer kan det bli bakglatt, sier Skraastad.
Post mener selve bakken ikke er så tøff, problemet er plass-eringen og det at man ofte mangler feste når man kommer dit.
– De aller beste kan stake over, hvis man ikke har feste, sier han.
Han har hørt rykter om at noen slitne kropper faller for fristelsen og tar skøytetak opp her.
– Er det en slem test?
– Ja, det kan være det, sier Post.
Han skal selv gå med Strava-kompatibel gps-klokke. Dermed får løperne minst én skikkelig tøff tid å bryne seg på.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.