Overgangen fra langrenn til løping kan være hard. Andre muskelgrupper er involvert, og det stilles høyere krav til spesifikk utholdenhet. Friidrettstrener Frank Brissach, som blant annet trente Vebjørn Rodal, mener man bør gi løpetreningen seks uker før man er klar for konkuranse.
Begynn kupert
– Du bruker en helt annen muskelgruppe, i tillegg til at du ikke får den nedoverbakkepausen som du får på ski, sier Brissach, som mener du bør investere i både tid og gode sko før konkurransesesongen.
– Gå til en butikk som er gode på løpesko, og sjekk hvordan du løper. De fleste pronerer, da er det viktig å få en sko med god støtdemping. I tillegg er det bra å bytte litt på sko. Èn sko til mengdetrening og en til litt hardere løping.
Hvordan ville du lagt opp øktene framover?
– Jeg ville hatt en økt i uken på variert underlag som stier og grusveier. Kupert terreng som gir naturlig intervall med varighet på rundt en time. Så en økt i kontrollert fart opp mot anaerob terskel. I neste økt med intervaller ville jeg pushet litt hardere for å fått opp kapasiteten.
Hvor lang tid trenger man for å komme i konkurranseform?
- Har du gått jevnt på ski hele vinteren, med litt tilleggtrening som svømming, styrke, spinning og løping vil jeg si seks uker. Gitt at man vil oppnå et bra resultat sier Brissach.
Øker løpetreningen på langrennslandslaget
På landslaget for langrenn har de lagt inn ti-femten timer med løping i måneden gjennom vintersesongen. Slik får de en lettere overgang til sommersesongen hvor de øker til 20-25 timer i mai, og opp til 30 timer fra juni og frem til vintersesongen.
- Løping er en av de beste og mest effektive måtene å komme seg i form på, i motsetning til langrenn hvor du hviler i nedoverbakker, jobber du også effektivt der. Når du har løpt i to timer, så har du også trent effektivt i to timer argumenterer landslagssjef Trond Nystad.
Brissach er enig i at det er en god prioritering for langrennsløpere å trene løpetrening også i konkurransesong.
– Løping gir en helt annen styrke i bena. Men det spørs jo med de som skal stake seg gjennom alt, de har vel ikke samme utbytte av løpetrening. For de som fortsatt går klassisk diagonalgang vil jeg tro løping er viktig trening.
Nystad derimot tror de kommer til å holde fast ved løping som supplement til kondisjonstreningen uavhengig av hvordan staketrenden utvikler seg.
- Staking utgjør ikke store trusselen for løpingen, vi skal også være gode på skøyting, da må man ha en bra form, sier Nystad.
Les mer om løping her:
Det er nå du forhindrer løpeskader til sommeren
Slik løper du sesongen i gang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.