Mens europeiske skidestinasjoner fortviler over snømangelen, spenner flere og flere storbyfolk på seg rulleski. I London hvor det til nød kommer noen centimeter snø i året, er langrennsinteressen større enn noen gang.
Mye takket være hertuginne Kate Middletons søster Pippa, og hennes deltagelse og ikke minst imponerende prestasjon (7 timer og 14 minutter) i Vasaloppet i 2012.
Men også utvandrede nordmenn skal ha en del av æren for rekrutteringen til langrennssporten.
Bortkastet å kjøre bil
– Det var min norske kollega, Kjetil Grønskag som fikk meg på rulleski forteller Jon Gausen.
Som styreformann i det norske eiendomsforvaltningsselskapet North Bridge as har nordmøringen hatt tilhold i London siden 1990. Han er etablert med familie i Belsize Park, nordvest i London, hvor det ifølge han er optimale rulleskiforhold.
– Jeg går på rulleski rett fra huset mitt til Primrose Hill og Regents Park.
Gausen betegner seg selv som en treningsopportunist, som helst trener i forbindelse med reisen til og fra jobb.
Han varierer mellom å jogge til Regents Park, for å gå på rulleski gjennom parken, og så jogge videre til kontoret i Mayfair eller ta med rulleskiene i sekken og gå tilsvarende rute hjemover.
– Min far sa alltid at å kjøre bil er bortkastet tid, sier Gausen, hvis far forøvrig har tatt merket i Birken 32 ganger.
Går skirenn
Han er ikke så verst selv heller, med flere gode prestasjoner i Birken, Vasaloppet og Marcialonga.
I år er det Årefjellsloppet i slutten av mars som er målet, frem til da blir det minimalt med treningstimer på snø.
– Hvis det kommer snø, går vi på ski i Hampstead Heath, som ligger ganske høyt oppe. Ellers er jeg hjemme i Surnadal før jul for å bytte julegaver, da hender det at jeg får gått litt på ski.
Savner lysløypa
– Føler du at du får tilstrekkelig forberedelse med så lite trening på snø?
– Rulleski er en meget effektiv treningsform, det er mer intenst og utfordrende for balansen enn snø. Dessuten slipper du tidsspille for smøring og kjøring til lysløype, sier Gausen som innrømmer at han foretrekker snø.
– Hvis det er en ting jeg savner i London, så er det å ta en kveldsøkt i lysløypen.
Amundsen-holdingen
Denne lørdagen i januar er Hyde Park som vanlig preget av spreke Londonere i form av bootcampgrupper og løpere.
Men det er rulleskigruppen fra Rollerski UK som stjeler de forbigåendes oppmerksomhet. Nivået og ambisjonene i gruppen spenner vidt, selv i denne viderekomne gruppen. Noen vil bare ha en ny og effektiv treningsform, andre vil trene for å delta i langløp
– Nordmenn har Amundsen-holdningen, de skal komme først. Mens engelskmenn kjører mer gjennomføringsfilosofien. Mange her har meldt seg på både Vasaloppet og Marcialonga uten å ha gått på snø før, sier Gausen som av og til er med på de faste lørdagsøktene.
En lettelse å gå på snø
For 20 år siden var Harvey Metcalf (68) engasjert i en ni måneders jobb i Stockholm. Da ble han introdusert for langrenn og Vasaloppet.
– Jeg har gått kort-Vasa’n flere ganger. Det er enklere å gå på snø enn å gå rulleski, på rulleski fokuserer du mye mer på balansen, da er det en lettelse å få på seg ski og gå i skispor sier Midtcalf som i år planlegger å gå kortløypen i Vasaloppet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.