Tidligere toppløper Espen Bjervig advarer Birken-løpere mot å gjøre samme feilvurdering som han gjorde. Den fikk store konsekvenser for idrettskarrieren.
– Når man gjør ekstreme kondisjonsbelastninger som Birken, selv om man også går på fem eller seks timer, så bør det være en klar tommelfingerregel. Er man i tvil om man er frisk nok til å gå, så er man ikke frisk nok, sier Bjervig seksten år etter rennet i Russland som ødela hans karriere.
Varige problemer
Et magevirus satte ham ut av spill i forkant av rennet der han for første gang skulle gå med den gule verdenscupledertrøyen.
– All fornuft tilsier at det ikke kan gå bra. Jeg ser på meg selv som en oppegående person, men jeg hadde den gule ledertrøyen og per definisjon var jeg i det øyeblikket verdens beste løper. Når ikke jeg som landslagsløper klarer å ta det rette valget, er det ikke lett for yngre utøvere eller de som ikke har noe apparat rundt seg, sier Bjervig.
Rennet endte dårlig og problemene ble varige. Når han virkelig skulle presse seg i konkurranser og heve seg de siste prosentene, fungerte det ikke lenger selv om han ikke merket det i hverdagen.
– Jeg gikk vel aldri et topp renn etter det løpet. Viruset satte seg generelt i kroppen og trolig også hjertemuskulaturen, sier Bjervig.
– Det er da man skjønner alvoret i det. Men som de fleste i litt yngre alder så føler man seg udødelig. Det er godt mulig at dette ble varig og at jeg fortsatt ikke kan ta ut det som er maksimalpotensialet mitt slik det var fra fødselen av, sier Bjervig. Nå følger han opp ungene i langrennssporten og går det han selv kaller noen «desperate turer» i uken som mosjonist.
Klar Birken-beskjed
Beskjeden fra Norges fremste eksperter på hjerte- og idrettsmedisin er også tydelig:
Stå over Birkebeinerrennet dersom du er plaget med virus eller feber før rennet. Det kan øke risikoen for hjerteskader for noen løpere.
– Koblingen er der. Så rådet er veldig enkelt. Ikke press deg med infeksjon i kroppen. Man skal heller ikke trene hardt. Virus kan gå på hjertet og andre organer. Når det gjelder den store belastningen som Birken så er rådet klart. Ikke gjør det, sier Erik Ekker Solberg, overlege i kardiologi ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo.
Solberg sier det samme gjelder dersom man har såkalt «sen-infeksjon» da man føler seg trøtt og dårlig også etter infeksjoner.
Da bør man bygge seg opp før store belastninger.
Vanskelig å finne ut
Hans Halvor Bjørnstad, kardiolog ved Aleris i Bergen, understreker at det kan være vanskelig medisinsk sett å finne ut om noen er rammet av lettere grad av hjertesykdom.
– Man skal ikke skremme for mye. Men selv om det er et mindretall det gjelder, så er det et poeng. Det er klart at betennelse på hjertemuskelen forekommer, også lavgradig. Dersom man har feber og influensaplager er det ikke anbefalt å legge i vei på Birken, sier Bjørnstad som er ekspert på idrettskardiologi og hjertemuskelsykdommer.
– Hvilke typer hjerteskader kan man utsette seg for?
-Det er to ting. Det kan føre til betennelse i hjerteposen og da bør man ikke trene. Det kan også gi skader rundt hjertet, men det er mindre farlig. Dersom det er betennelse i hjertemuskulatur kan det medføre rytmeforstyrrelser, sier Bjørnstad.
Les også: – Enere i årsklasser, enten man er 60 eller 80–85 år, er unntaksmennesker
Advarer syke mot Birken-råkjør
Slik måler du fremgang uten makstest
Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.