Byen Vallejo, med 120.000 innbyggere, en drøy halvtimes kjøretur utenfor San Francisco i delstaten California, har i nærmere to år har vært under konkursbehandling.

Blant annet måtte byen sparke halve brannkorpset og kutte lønnen med 20 prosent.

Frykt
Investorene i det gigantiske amerikanske markedet for statlige og kommunale obligasjoner frykter konkursbølge, og følger Vallejos skjebne med argusøyne.

Dette markedet utgjør totalt 2800 milliarder dollar (rundt 17.000 milliarder kroner). De to siste ukene er mer enn fem milliarder dollar trukket ut av markedet.

- Den store risikoen i dette markedet er at frykten for kollaps i en kommune får folk til å trekke pengene ut, uttalte nylig Matt Fabian, sjefen i det amerikanske analyseselskapet Municipal Market Advisors, til avisen Financial Times.

Kuttet til benet
- Vi hadde åtte brannbiler. Nå har vi fire. Vi er kanskje den kommunale etaten som er hardest rammet av denne konkursen, sier Douglas Robertson til DN. Robertson er leder for Vallejos brannkorps.

Robertson er ikke alene. I byen klages det over økt kriminalitet etter at politikorpset måtte kutte bemanningen fra 150 til 90. Skolebudsjetter er kuttet, veivedlikehold er satt på vent, og nye byggeprosjekter er utsatt i mange år.

- Vi hadde over flere år hatt altfor høye utgifter i forhold til inntekter. I 1992 fortalte en komité at denne byen ville gå konkurs i 2010. Men ingenting ble gjort, sier ordfører Osby Davis.

Sist uke vedtok byens politikere en femårsplan hvor alle utgifter er kuttet til benet. Nå ventes det på at dommeren som administrerer konkursen og obligasjonseierne skal godkjenne planen. For obligasjonseierne betyr planen rente- og avdragsutsettelse i tre år.

«California i realiteten konkurs»
Mislighold av et lån på 50 millioner dollar (300 millioner kroner) var det som veltet Vallejo. Det er langt større summer det er snakk om for delstaten California, som også med å få finansiert et underskudd på 26 milliarder dollar (rundt 156 milliarder kroner).

- California hentet penger fra oss for å forsøke å balansere sitt budsjett. De sa de ville betale tilbake neste år. Men det har de ikke vi råd til. Delstaten California er i realiteten konkurs. Den har bare ikke akseptert den realitet at pensjonskostnadene og utgiftene er for høye. Hvis den ikke får kuttet raskt, er det bare et spørsmål om tid før den havner i samme situasjon som oss, sier Osby Davis til Dagens Næringsliv.

Les også: Økt frykt for gjeldskrise i USA

Dr. Doom spår amerikansk kollaps

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

- Hvem skal dekke opp for myndighetene?

- For stort til å reddes

- USA må bekjempe deflasjon og dobbeldipp

- Stor fare for ny resesjon i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.