Styreleder og storieier i oljeselskapet Subsea 7, Kristian Siem, tror toppene i det angolanske regimet er korrupte, men velger fortsatt å investere i landet.
– Alt jeg kan gjøre, er å forsikre meg om at vi ikke deltar i korrupsjon, sier han til Dagens Næringsliv.
Siem vakte oppsikt både på norsk og afrikansk side da han forrige uke var med Trond Giske og Erik Solheim på statsbesøk til Angola, Ghana og Mosambik, skriver avisen.
I offisielle møter med næringslivstopper og toppolitikere sa han i klartekst at de bare kan glemme å komme med forretningsavtaler til ham dersom de innebærer noen form for korrupsjon.
– Ny lovgivning i de fleste vestlige land gir intet rom for praktisk vurdering og skjønn, og konsekvensene for både personer og selskaper som blir erklært å ha bidratt til korrupsjon, kan være fatale, sa Siem.
- Kan ikke være verdenspoliti
Angola er ansett som et av Afrikas mest korrupte land, og beregninger fra Global Witness antyder at minst 15 prosent av landets oljeinntekter havner i lommene på enkeltpersoner i regimet. Samtidig er landet Norges hovedhandelspartner i Afrika.
– Jeg kan ikke si mer enn at dersom du spør meg om jeg tror det er riktig, så er svaret ja, sier han til DN.
Siem påpeker at det er begrenset hvor mye han kan gjøre med det store bildet.
– Jeg kan ikke bli verdenspoliti. Det viktigste for meg er at ikke vi deltar i korrupsjon. Det er viktig at dette temaet ikke skyves under teppet.
Dette gjorde Siem også klokkeklart overfor angolanske næringslivstopper og politikere i Luanda i forrige uke.
– Det er uakseptabelt å foreta seg noe som helst som kan tolkes som korrupsjon. Jeg sier det samme når jeg møter potensielle kunder, for vi må også kommunisere eksternt at vi ikke vil delta i noen som helst form for korrupsjon. Dersom det betyr at de velger andre kontraktører, lever vi med det. Og det er best at det blir klart tidlig i prosessen, så vi ikke kaster bort tid på prosjekter som ikke blir noe av.
Giske imponert
Selv om Siems holdning kan være gjengs hos de fleste norske bedrifter, tripper norske næringslivsledere og politikere på tå rundt spørsmålet om den politiske og finansielle eliten i Angola er korrupt.
– Jeg har ingen forutsetninger for å bedømme det spørsmålet. Det er så mye rykter at jeg ikke kan bedømme det, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim diplomatisk til DN under Angola-oppholdet.
Nærings- og handelsminister Trond Giske benytter imidlertid gjerne anledningen til å lovprise Kristian Siems opptreden i Afrika.
– Siem er den tøffeste av alle. Men det er jo som han sier; reglene i Europa er nå sånn at dersom man medvirker til korrupsjon i utlandet, så havner man i fengsel hjemme.
Som Erik Solheim er imidlertid også Giske forsiktig med å kommentere direkte korrupsjon i den angolanske makteliten.
- Vi må være tydelige på holdninger og samtidig ha forståelse for at det tar tid å utvikle et slikt land, sier han til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.