Over 500 oljeplattformer i Nordsjøen skal skrotes i løpet av de neste 10-20 årene. Men det finnes ingen plan for hvordan det skal skje, skriver Dagens Næringsliv.
Den lille bygda Vats dypt inne i Rogaland er imidlertid allerede i ferd med å bli åstedet for et av oljeeventyrets siste kapitler.
Entreprenør- og industrikonsernet AF Gruppen har bygget et mottaksanlegg for utrangerte plattformer og oljeinstallasjoner her. Det skulle gi bygda ny industri og viktige arbeidsplasser. I stedet har det ifølge DN sådd splid og ufred.
-Død om fem år
- DENNE FJORDEN ER DØD om fem år. Det var beskjeden vi fikk av Fylkesmannen i Rogaland, sier Ståle Jøtne med klar stemme.
- Tenk det. Fem år.
Ståle Jøtne har ikke vært redd for å snakke høyt om hva han mener om det nye anlegget. Ikke alle liker det. I september sprengte noen bort postkassen hans.
"Nå må det bli slutt"
- Jeg fikk et anonymt truselbrev som inneholdt hvitt pulver og en beskjed hvor det sto: «Nå må de bli slutt på avisskriveriene. Dette er en advarsel!» sier tobarnsmor og miljøforkjemper Bente Kristin Hognaland.
Hun har meldt forholdet til politiet. En 76 år gammel leserbrevskribent i bygda fikk også hvitt pulver i posten.
- Jeg synes ikke det er noe hyggelig når sånt skjer, men jeg gir meg ikke, sier Hognaland til DN.
Frontene er steile i Vats
- Det verste med utbyggingen av dette anlegget er arrogansen AF Decom har utvist. Vi har ikke bedt om å få et mottaksanlegg her. Vi taper på det, eiendomsprisene faller og miljøet blir ødelagt. Hva gjør AF Decom når det er ferdig med driften her?
Selskapet kommer hit for å tjene penger, og det har valgt dette stedet fordi det er så få mennesker her, sier Hognaland.
Får slippe ut jern, bly, olje, kvikksølv og kadmium
Hvis AF Decom Offshore lykkes med sine planer, vil den nedbørsrike bygda også bli scene for en av oljeæraens siste akter. Utrangerte oljeplattformer skal inn til land og skrus, skjæres, klippes, kobles fra hverandre og resirkuleres.
Ifølge utslippstillatelsene AF Decom Offshore har fått av myndighetene, kan bedriften slippe ut 600 kilo jern, 60 kilo bly, 1200 kilo olje, 60 gram kvikksølv og 60 gram kadmium i året. Arne Skogheim tråkker ut på den nylagte asfalten hvor en tynn film av nyfalt regn gir en speilblank flate.
- Dette er Europas mest moderne anlegg. Vi har alle utslippstillatelser og ligger langt innenfor grensene. Vi har engasjert Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og tar miljøet på alvor, forsikrer plassjef Arne Skogheim i AF Decom Offshore overfor DN.
Ingen beregninger
Gammelt nytt. Debatten om utrangering av oljeplattformer er ikke ny. Helt siden midten av 1990-tallet har det vært diskutert hva det vil koste å fjerne plattformene. Fortsatt finnes ingen eksakte tall.
- Olje- og energidepartementet har ingen beregninger på hva det vil koste å fjerne oljeinstallasjonene på norsk sokkel. Men vi snakker om store tall, sier kommunikasjonsrådgiver Unni Claussen i Olje- og energidepartementet til DN.
I 2004 beregnet britiske myndigheter at opprydningen på britisk, nederlandsk og norsk sokkel i Nordsjøen de neste 20 årene vil koste i overkant av 15 milliarder pund - mer enn 140 milliarder kroner med dagens kurs.
Les også:
Blir gravplass for oljeplattformer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.