Lavtlønte streiker og protesterer for tiden mot minstelønnen i USA. Før helgen hadde arbeideropprøret vokst til over 50 byer.
Professor Arne Kalleberg ved University of North Carolina, som er ekspert på det amerikanske arbeidsmarkedet, tror protestene bare vil øke, skriver Dagens Næringsliv.
Norskamerikaneren tror den kraftige veksten i «drittjobber» kan true landets økonomi.
– Jeg tror ikke utviklingen er bærekraftig på sikt. De dårlige jobbene betaler så lite at arbeidstagerne ikke har råd til å bli gode forbrukere, som den amerikanske økonomien er avhengig av, sier Kalleberg.
- Svært farlig utvikling
Han påpeker at «drittjobber» i USA vokser mye raskere enn tradisjonelt gode jobber. Drittjobbene er typisk usikre, midlertidige stillinger med minstelønn.
Etter finanskrisen har lavlønnsarbeidsplasser stått for langt over halvparten av USAs jobbvekst, ifølge National Employment Law Project. Nær halvparten av de ansatte som tjener minstelønn, er nå over 25 år, ifølge arbeidsdepartementet.
–Dette er en svært farlig utvikling. USA har alltid hatt en stor middelklasse. Det har lagt grunnlaget for den amerikanske drømmen – at man kan jobbe seg oppover i samfunnet. Det har vært en sikkerhetsventil som forhindret sosial uro. Men den drømmen er i ferd med å forsvinne. Det kan legge grunnlag for sosial uro i store befolkningsgrupper, sier Kalleberg.
- Dekker knapt utgiftene mine
25-åringen Justin McQueen streiker tirsdag i stedet for å heve minstelønnen. Han tjener rundt 7000 kroner i måneden hos burgerkjeden Wendy’s i New Yorks finansdistrikt – tilsvarende 7,25 dollar, knapt 45 kroner, i timen.
– Det er nesten umulig. Det dekker knapt utgiftene mine. Jeg er forberedt på å streike til vi får forandring. Alt vi ber om er lønn til å leve av, sier McQueen til Dagens Næringsliv.
Arbeiderne krever 15 dollar timen, som tilsvarer minstelønnen justert for inflasjon siden Martin Luther King jr. holdt sin berømte «I have a dream»-tale i 1963.
Les også:
Spår USAs økonomiske undergang
(desember 2012)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.