Bonde-eide Nortura beskriver prisene på kjøtt og egg som «kunstig lave» og varsler prisvekst over den generelle prisøkningen.

De fleste kjøttslag er blitt 30-40 prosent billigere i løpet av de siste 20 årene, ifølge Nationen. Nå varsler markedslederen Nortura nye tider.

– Prisene er kunstig lave. Utviklingen er kritisk og kan ikke fortsette. Prisene må opp og minst øke i takt med pris- og kostnadsveksten ellers i samfunnet, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura til avisen.

Hun kritiserer også matkjedenes priskrig og dumping av kjøttvarer.

– Forbrukerne er kanskje vinnere på kort sikt, men tapere på lang sikt. Det er ikke mulig å opprettholde innovasjonsevne og varemangfold når prisene over tid er så kunstig lave som i dag, sier hun.

Direktør Thomas Angell i handelsbransjeorganisasjonen HSH er ikke bekymret og sier at man så langt ikke har sett noe til et redusert varemangfold.

– Både forbrukerne og landbruksministeren bør glede seg over utviklingen, sier Angell.

Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF), som organiserer de frittstående kjøttbedriftene, mener på sin side at kjøttprisene påvirkes så mye av prisutviklingen i nabolandene at det tilsier ytterligere prispress i tida som kommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.