Leszek Balcerowicz, mannen bak Polens økonomiske «sjokkterapi» på 1990-tallet, har lite sympati for EU-land i krise.
Hellas, Irland, Italia, Portugal og Spania selv har skylden for å ha havnet i vanskeligheter, mener han.
- De er ikke uskyldige ofre, sier han til Dagens Næringsliv.
Leszek Balcerowicz var ledende politiker og sentralbanksjef, fra 1989 til 2007.
Balcerowicz' kraftige og omstridte hestekur har senere fått hovedæren for at Polen nå scorer høyest av de tidligere kommunistlandene i Sentral- og Øst-Europa, både på politisk frihet og økonomisk vekst etter kommunismens fall. Polen har også kommet relativt helskinnet gjennom de siste to-tre års globale finanskrise.
Forskjeller og ulikheter
Balcerowicz understreker at forskjellene mellom de tidligere kommunistlandene og de nye kriselandene i Sør-Europa er store. Hovedforskjellen, sier han, er at de gamle østblokklandene uforvarende hadde havnet under diktaturets åk, mens kriserammede EU-land som Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania - de såkalte Piigs-landene - selv har satt seg i en vanskelig situasjon.
- Vi slet med Sovjetunionen og kommunismen, mens disse landene er havnet i problemer på grunn av egne feil, sier han.
Kriseformelen
Han fremhevet to hovedfeil som karakteriserer Piigs-landene, og slenger like godt de to baltiske tidligere sovjetrepublikkene Latvia og Litauen i denne kurven.
* Ukontrollert kredittvekst. Skapte bobler, blant annet innen eiendom, som måtte briste.
* Statsfinanser utenfor kontroll, med store budsjettunderskudd og økende gjeld.
- Kredittveksten var absolutt det verste. Enkelte steder, som i Baltikum, ville krisen kommet, selv uten den globale finanskrisen, sier Balcerowicz.
Den erfarne ekspolitikeren sier han har ingen problemer med å skjønne at folk rundt i Europa kjemper for sine gamle privilegier og velferdsordninger. Selv om millioner streiker og demonstrerer, som i Spania denne uken, sier han lite nytter.
- Det er rett og slett ikke penger nok. Raske og kraftige kutt er helt nødvendige, sier han til Dagens Næringsliv.
Trodde det bare var Piigs-landene som kan havne i trøbbel? Les også: - Voldsom boligboble i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.