Finanskrisen rammet meglerhusene i Oslo hardt.
Dagens ferske skattelister viser at også selv de aller beste meglerne i hovedstadens finanshus måtte fire litt på lønnskravene etter smellen i 2008. Men de har fortsatt til salt i grøten, og vel så det.
Fra 80 til 25 millioner
Tidligere ABG Sundal Collier-topp Jan Petter Collier topper fortsatt listen over Norges best betalte finansfolk, med en inntekt på drøyt 25 millioner kroner. Inntekten har imidlertid falt markert fra året før, da han dro inn over 80 millioner kroner.
For mens lønningene og bonusene bare har pleid å ese ut, tok den kraftige veksten seg en pause i 2009. Grunnen er at bonusutbetalingene til meglerne skjer året etter, og 2008 var selve kriseåret der hovedindeksen på Oslo Børs halverte seg.
Omsetningen av aksjer stupte, og investorene trakk seg ut av de meste av risikofylt handel. Dermed falt også meglerhusenes inntekter kraftig.
Pareto preger listen
Til og med et av Norges mest lønnsomme meglerhus, Pareto Securities, blødde kraftig.
I gullårene i 2006 og 2007 var Pareto-systemet en pengemaskin, og tjente tilsammen 4,6 milliarder kroner. Så kom finanskrisen snikende i andre halvår av 2008. Driftsoverskuddet for Pareto Securities falt til 885 millioner kroner, og store nedskrivninger og bonusutbetalinger førte til at man så vidt karret seg i pluss på konsernnivå.
Topplisten er også i år preget av mange Pareto-ansatte. Corporate-sjef Petter Dragesund tjente mest ifjor, med en inntekt på 6,6 millioner kroner. Også toppsjef Ole Henrik Bjørge kunne notere seg en solid inntekt på 4,7 millioner kroner, noe ned fra året før.
Norgestoppen i formue
Pareto-eier Svein Støle kom ikke med på topp 20-listen over Norges best betalte finansfolk, med en inntekt på 3,6 millioner kroner, men han kan til gjengjeld notere seg Norges åttende største formue.
Støle er ifølge skattelistene god for 2,3 milliarder kroner, og ligger dermed langt over neste meglermann på formueslisten, som er Fearnleys-topp Harald Moræus-Hansen.
Selv om Bjørge og Støle tilsynelatende har relativt slanke inntekter i forhold til de best betalte i bransjen, viser ikke skattelistene hele sannheten.
Både Bjørge og Støle, samt de fremste meglerne og ansatte i meglerhuset, får i tillegg utbetalt utbytte gjennom et eget selskap. Dermed er nok fasiten for mange av Pareto-lønningene langt høyere enn det som vises i listene.
Nullinntekt for Onarheim
Carnegie-topp Anders Onarheim kunne notere seg en nullinntekt i 2009. Det er et stort skritt ned fra året før, da inntekten lød på 22 millioner kroner. Formuen hans er også noe krympet, fra 144 til 104 millioner kroner.
Det er imidlertid ikke så rart at Onarheim ikke unnet seg en fet bonus for 2008. I oktober 2008 oppsummerte Onarheim situasjonen i Carnegie som en svensk tragedie.
Meglerhuset var på felgen, og ble kjøpt opp av oppkjøpsfondene Altor og Bure. Investeringen har vist seg å være gullkantet for de to fondene, og markedsverdien av Carnegie har steget fra to milliarder til 6,5 milliarder svenske kroner.
Dermed kan man anta at det blir både lønn og bonus på Onarheim i år, noe vi får svaret på i neste års skattelister.
DnB Nors melkeku
DnB Nor Markets-sjef Ottar Ertzeid har stått for en stor andel av inntektene til eieren DnB Nor. DnB Nor Markets har vært konsernets viktigste melkeku i kjølvannet av finanskrisen.
Siviløkonomen Ertzeid har ledet DnB Nor Markets siden fusjonen i 2003, og er i dag en av konsernsjef Rune Bjerkes viktigste rådgivere. Han kunne notere seg en inntekt på 9,4 millioner kroner ifjor, noe ned fra året før.
Søk i skattelisten her!
Her er listen over de som gjør det best blant meglertoppene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.