Australia har hatt sammenhengende økonomisk vekst i 20 år. Eiendomsprisene i byene har økt kraftig, og velstandsøkningen har vært stor.

20 år med kontinuerlig vekst gjør at en generasjon australiere ikke forstår at økonomien kan snu. Festen kan imidlertid snart være over, skriver Dagens Næringsliv.

Store investeringer i gruvesektoren og økt avhengighet av fremvoksende markeder i Asia med lavere vekst kan ramme Australia hardt.

Da finanskrisen oppsto for fire år siden ble Australia reddet av kinesiske tiltakspakker som førte til økt etterspørsel etter råvarer.

Fredag kom nye tall som viser laveste økonomiske vekst i Kina på tre år.

Den australske gruveindustrien er imidlertid i ferd med tidenes investeringer på over 3000 milliarder kroner.

Eiendomskollaps

Den tidligere sjeføkonomen for Kina hos Morgan Stanley mener at Australia er på vei inn i en «spansk krise» med overinvesteringer i gruvesektoren, eiendomskollaps og høyere arbeidsledighet.

– I Spania var det statsobligasjoner som tiltrakk seg utenlandsk kapital, som igjen blåste opp eiendomsboblen. I Australia har investorer pøst penger inn i gruvesektoren. Når de globale råvareprisene faller vil gruvedriften avta og eiendomsboblen sprekke. Kollapsen i eiendomssektoren vil ta med seg banksektoren, sa Andy Xie til CNBC.

- Absurd
Australias finansminister Wayne Swan reagerte både raskt og sterkt på Xies spådommer:

– Hvilken planet befinner han seg på? Dette er absurd. Fundamentet i den australske økonomien er solid og vi er på vei til et budsjettoverskudd i 2012-13, vi skaper nye arbeidsplasser og vi har planlagte investeringer i råvare- og gruvesektoren på en 500 milliarder dollar (3100 milliarder kroner).

- Åpenbar boble
Men det er flere enn Xie som er skeptiske til Australia. Société Générale-strateg Albert Edwards sa allerede i mai at den australske økonomien er på vei mot en hard landing.

– I Australia ser vi en kredittboble som er basert på råvaremarkedet, som igjen er basert på den kinesiske kredittboblen. Av alle boblene jeg har sett de siste 30 årene er denne en av de mest åpenbare. Australia er på vei mot tidenes harde landing, sa Edwards.

Les også: Jobbet 12 timer om dagen, syv dager i uken - for 5000 kroner måneden


Statoil satser 150 millioner på høyrisiko-prosjekt i Australia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.