To av tre sjefer har fått spørsmålet "Har du en jobb til barnet mitt?", og hver tiende sjef er blitt kontaktet av foreldre som vil ordne opp i konflikter barna har rotet seg opp i eller diskutere lønn.

Det viser en undersøkelse som Synovate har gjort på oppdrag av Chef, skriver chef.se.

I USA er fenomenet kjent. Der er såkalte "helikopterforeldre" rimelig utbredt:

Som helikoptre roterer de overvåkende over barna sine - beredt til å lande kjapt og rykke ut med nødhjelp så fort det trengs. Nå frykter eksperter at utviklingen snart vil nå de nordiske landene. Generasjon Y er på vei ut i arbeidslivet, og de er langt mer avhengige av foreldrene sine enn tidligere generasjoner.

Les også:
<b>Fet "lønn" i magre tider</b>
Få den lønnen du fortjener
Tøffere talentjakt enn noensinne

Vil ikke bli sjef
Tøffe krav fra Generasjon Y
Sliter med Generasjon Y

Hvor mye bør foreldre blande seg inn i barnas karriere? Diskutér saken nedenfor.

Beslutningsvegring
Generasjon Y er blant annet kjent for sin beslutningsvegring. En gjennomsnittlig amerikansk student ringer foreldrene sine åtte ganger om dagen, og samtalen dreier seg ofte om små detaljer. I USA har de nå begynt å arrangere egne karrieredager for foreldre...

Karrierecoach Nina Jansdotter i Sverige har sett tydelige tegn på at foreldre blander seg mer og mer inn i sønnens eller datterens jobbkarriere: Hun blir oppringt av foreldre som vil karrierecoache barna sine. De lurer på om det er best å studere i utlandet eller i Sverige, hvordan barna skal takle stress, og hvordan de skal komme seg videre i karrieren.

- Gjør barna en bjørnetjeneste
En bjørnetjeneste, mener Jansdotter.

- Hvis foreldrene skal løse barnas problemer på jobben, blir det vanskelig for barna. De mister tillit hvis de ikke er voksne nok til å fikse sine egne jobbproblemer, sier hun til chef.se.

Hun får støtte av svenske sjefer:

61 prosent av sjefene sier i Chefs undersøkelse at de ikke vil at foreldrene skal blande seg. Bare åtte prosent sier at de ikke har noe imot det.

Hvor mye bør foreldre blande seg inn i barnas karriere? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.