På en pressekonferanse etter avslutningen av den årlige Folkekongressen i Beijing søndag, sa Wen at Kina følger sin egen kurs og holder yuan stabil på det Kina selv ser som et rimelig nivå.
Wen blandet som vanlig sin folkelige sjarm med selvsikkerhet da han fastholdt at Kina ikke lar seg presse, selv om landet er på en potensiell kollisjonskurs med USA på valutaspørsmålet.
Både USA, EU og andre har lenge ønsket at Kina oppjusterer verdien av yuan slik at kinesiske eksportprodukter blir dyrere og ikke i samme grad oversvømmer verden, med stygge underskudd på USAs og andre lands handelsbalanser som resultat.
Undervurdert
I USA mener mange politikere at verdien på yuan i virkeligheten er 40 prosent lavere, men Wen insisterte på at den ikke er undervurdert.
Wen sa han kan forstå at andre land ønsker å øke sin eksport, men at press på Kina for å oppjustere yuanen er en form for proteksjonisme. Han gjentok den kinesiske linjen om at en stabil yuan har bidratt til at verden kan legge den globale finanskrisen bak seg.
Wen åpnet for en sjelden gangs skyld for en pressekonferanse etter at den ukelange Folkekongressen ble avsluttet med at budsjettet for 2010 ble vedtatt.
Budsjettet går inn for økt satsing på helsetjenester, utdanning og rimelige boliger for lavtlønte. I budsjettet er det også rom for en økning på 7,5 prosent i forsvarsutgiftene.
Fordeling av fruktene
Til de 3.000 delegatene sa Wen at han vil arbeide for å sikre at fruktene av den sterke veksten blir bedre fordelt blant Kinas 1,3 milliarder innbyggere enn i dag, da ulikhetene vokser faretruende mellom den rike industrialiserte kysten og det fattige innlandet.
Kinas økonomi kom seg greit gjennom den globale finanskrisen og har den siste tiden vist klare tegn på bedring igjen.
Trass i at eksporten falt med 16 prosent i fjor, var det likevel en vekst på 8,7 prosent i BNP, takket være et enormt offentlig stimuleringsprogram, og Kina tar sikte på en vekst på 8 prosent også i år.
På pressekonferansen sa han at stimuleringstiltakene skal fortsette med det mål å opprettholde kontinuitet og stabilitet i økonomien.
Nye tall som nylig ble offentliggjort, viser imidlertid at inflasjonen øker, noe som kan gjøre det nødvendig å stramme inn mer enn ønskelig.
USA har skylda
På pressekonferansen tok Wen seg også tid til å legge skylden på USA for at forholdet den siste tiden er blitt vanskeligere.
Kina og USA har ikke bare kranglet om valutaen, det har også vært uenighet om internettsensur i Kina, om våpensalg til Taiwan og om president Barack Obamas møte med Tibets åndelige leder Dalai Lama.
Wen sa at USA krenket Kinas suverenitet ved å selge våpen til Taiwan og motta Dalai Lama i Det hvite hus.
– Ansvaret for den alvorlige spenningen ligger ikke hos Kina, men hos USA, sa Wen og antydet at det er USA som må ta skritt for å bedre forholdet igjen.
Som et signal på at forholdet til Taiwan er bedre enn på lenge, sa Wen til journalistene at han håper han en dag kan besøke Taiwan, som Kina betrakter som en provins som har revet seg løs og må gjenforenes med resten av landet.
Les også:
<b>- Kina leder verden ut av krisen</b>
Kina advarer Obama (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.