Lene Hammergren Stensli, fylkesleder i Utdanningsforbundet i Akershus, streiker sammen med sine medlemmer på Skedsmo skole. Hun sier de har klare krav for hva som må inn og ut av avtalen dersom de skal bli enige med kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS.
– 7,5-timers-kravet må vekk, men det i seg selv holder ikke. Det må være en avtale som gir lærerne en god ramme i hverdagen og som sikrer oss en minstetid til for- og etterarbeid, sier Stensli.
Torsdag er det avtalt nytt fellesmøte mellom lærerorganisasjonene og KS hos Riksmeglingsmannen. KS er i konflikt med alle lærerorganisasjonene. Mandag trappet den største lærerorganisasjonen Utdanningsforbundet opp streiken ved å ta ut 5500 medlemmer i streik. Oppgjørets store stridstema er arbeidstidsavtalen til lærerne. Kravet om 7,5 timer bunden tid på skolen har vakt sinne hos mange lærere. Å fjerne dette er derimot ikke nok for å komme til en enighet. Alle fylkeslederne DN har snakket med er enige i fem krav de mener KS ikke kommer utenom dersom de skal klare å bli enige.
- Tid må ikke bindes opp til andre ting enn undervisning.
- Lærernes arbeidsår må følge skoleåret.
- Antall undervisningstimer må ikke økes.
- Den selvdisponerte tiden til for- og etterarbeidet må ikke minskes.
- Bunden tid må ikke økes og rektor må ikke få mer styringsrett.
Oser av mistillit
Alle fylkeslederne etterlyser en ny tone hos KS.
– Mange er blitt så gjennomprovosert. Skal vi kunne bli enige må de legge bort en del av sine krav, men også retorikken, sier Thomas Nordgård leder for Utdanningsforbundet i Troms.
Han mener det ikke er noe klart skille mellom retorikk og faktiske meninger. Han mener KS’ kamp for at skolens ledelse skal få mer styringsrett over lærernes arbeidstid må droppes.
– Å ønske økt styringsrett til ledelsen er et forslag som oser av mistillit. Det viser at KS tenker gammeldags. Vi er enige i at samarbeid er viktig, men da er god ledelse mye viktigere enn styringsrett, sier Nordgård.
Åse Løvdal, fylkesleder for Utdanningsforbundet Vest-Agder, mener detaljregulering må ut av avtalen.
– Mindre tallregulering ville ikke være noen ulempe akkurat, og at lærernes arbeidsår skal fortsette å følge elevenes skoleår mener jeg er helt logisk og noe alle burde forstå, sier Løvdal.
Bare undervisning
Anne Lise Søgnen Heien, fylkesleder i Buskerud, mener KS må vise at de er villige til å endre en utvikling hun beskriver som stadig mer detaljstyring.
– En avtale må ikke låse mye av tiden til andre ting enn undervisning. Lærerne sier i dag at de føler de allerede nå har for lite tid til den enkelte elev, sier Heien.
Hun mener heller ikke KS på noen måte kan forvente å ta fra lærerne noe av den selvbestemte tiden til for- og etterarbeid.
– Det er helt nødvendig at lærerne har mulighet til å gjøre disse oppgavene på kveldstid hjemmefra, når de mener det er best, sier Søgnen Heien.
Mandag møttes KS og lærerne hos Riksmekleren. Riksmekleren beskrev situasjonen som krevende, men mener dialogen er god. Partene avtalte å bruke tirsdag og onsdag til å ha forberedende samtaler med megler hver for seg. KS sier de ikke ønsker å komme med krav om punkter de må ha gjennom nå.
– Vi er opptatt av å finne en løsning. Vi har vårt mandat og våre ønsker, men det tar vi i forhandling ikke i pressen, sier Kjell Erik Saure, kommunikasjonssjef i KS.
Les også: Partene i lærerstreiken skal møtes igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.