– Jeg mener Høyre som parti burde holdt en lavere profil og vært mer stille i denne konflikten. De kunne ordnet opp på bakrommet, sier Marianne Aasen (Ap), medlem av Stortingets Utdanningskomité.

Hun mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i for stor grad har blandet seg inn i konflikten mellom KS og lærerne og mener det er alvorlig.

– Det er arbeidsgiver og arbeidstager som har forhandlingsrett. Det man sier offentlig, som kanskje var ment godt, kan egentlig forverre situasjonen.

Hun påpeker at KS er kommunenes organisasjon og alle de store partiene har representanter i KS-styret.

– Høyre har lederen i KS. De hadde ikke behøvd å gå ut i offentligheten med sine innspill og meninger.

KS er i konflikt med alle de store lærerorganisasjonene i årets oppgjør. Hovedstriden gjelder arbeidstidsavtalen til lærerne. På mandag har lærerne varslet storstreik. Utdanningsforbundet alene vil ta ut 5500 lærere i streik, dersom de ikke har kommet til enighet med KS.

Torsdag møtte alle parter hos Riksmekleren for en ny meglingsrunde. Sent torsdag kveld Ingen løsning i lærerkonflikten .

Forsvarer ministeren

Mange partier har hatt store offentlige utspill rundt lærerkonflikten.

– Partene må gjøre sitt ytterste for å finne en løsning før konflikten trappes opp. Når jeg sier partene, så mener jeg også arbeidsgiversiden og KS, uttalte Torbjørn Røe Isaksen i starten av august.

Henrik Asheim (H), sitter også i Stortingets utdanningskomité. Han er uenig med Aasen og mener hans eget parti og ministeren har håndtert situasjonen på en god måte.

– Jeg synes Isaksen har vært ryddig. Han holdt seg unna da det var forhandlinger. Det var bra, for det er klart at uttalelser fra en statsråd vil legge press inn ved et forhandlingsbord. Han kom på banen først da streiken var et faktum, sier Asheim.

Skole er en av Høyres hovedsaker. Asheim mener det derfor var naturlig at ministeren kom på banen, da storstreiken var et faktum.

– En minister som har skolen som sitt hovedprosjekt må si noe når man går mot en storkonflikt i skolen.

Klare råd fra Høyre

Aasen mener det er viktig å unngå en langvarig konflikt og tror begge parter må gi og ta om det skal kunne gå.

– Det må til dersom man skal finne en løsning. Hvem som bør gi hva, eller hva løsningene burde, være det mener jeg vi rikspolitikere ikke burde mene noe om, sier hun.

Asheim er enig i at begge parter må gi og presiserer at det også gjelder lærerne. Han har også klare råd til KS.

– Jeg synes man bør se til Oslo, der de unngikk streik. KS bør gå for en lignende løsning, med forsøksprosjekter på enkelte skoler.

Aasen er kritisk til at rikspolitikere kommer med slike klare meninger nå.

– Dette er et spørsmål som er opp til partene. Vi burde overlate det til dem. Uttalelser fra oss rikspolitikere legger press på forhandlingene. Det mener jeg er galt, sier Aasen.

Sterkt signal

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står for sine utspill.

– Jeg har hele tiden understreket at det er partenes ansvar å løse denne konflikten. Den varslede streiken vil skape store vanskeligheter for foreldre og elever, og det har vært viktig for meg å understreke overfor partene at de har en plikt til gjøre alt de kan for å finne en løsning. Jeg har også sagt at det er et sterkt signal til KS når et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer har sagt nei til den fremforhandlede avtalen. Det er helt innenfor spillereglene i norsk arbeidsliv å gi uttrykk for det også i offentligheten, sier Isaksen.

Les også: Ingen løsning i lærerkonflikten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.